Winnaars Steenbreektrofee 2024
“Schooltuin inclusief onderwijs” in de gemeente Lingewaard is in de categorie maatschappelijke initiatieven winnaar geworden van de Steenbreektrofee 2024. Bij … Lees meer... “Winnaars Steenbreektrofee 2024”
“Schooltuin inclusief onderwijs” in de gemeente Lingewaard is in de categorie maatschappelijke initiatieven winnaar geworden van de Steenbreektrofee 2024. Bij … Lees meer... “Winnaars Steenbreektrofee 2024”
NGA-houdt maandag 28 oktober een regiodag voor de regio west. Deelnemers zijn vanaf 09.00 uur uur welkom bij de Noordwijkse … Lees meer... “NGA houdt regiodag West”
Kress en SBA Golf & Groen verzorgen maandag 21 oktober gezamenlijk een Kress-demodag op de golfbaan The Links Valley in … Lees meer... “Demodag met innovatieve robotmaaiers voor golfbanen (Ermelo)”
De invasieve exoot Japanse duizendknoop staat bekend om zijn sterke groeikracht. Om deze plant definitief te verwijderen, worden er al … Lees meer... “Gekookte Japanse duizendknoop komt niet meer terug”
Het clubhuis op golfbaan De Utrechtse was het epicentrum van de kennismakingsbijeenkomst voor genomineerden, sponsoren en juryleden als voorafje op … Lees meer... “Kennismakingsbijeenkomst genomineerde greenkeepers en fieldmanagers”
Vanaf komende dinsdag, 1 oktober begint Steenbreek – de stichting die pleit voor minder stenen en meer groen in de … Lees meer... “Plant je bomen, struiken en planten in het najaar”
Dek voor de winter je moestuin af. Blote grond mag er dan wel netjes uitzien, maar er zit weinig bodemleven … Lees meer... “Tuintip oktober: bescherm je bodem”
Er komt steeds meer druk te liggen op de ondergrond door alle opgaven rondom vergroening, wonen, de energietransitie en het … Lees meer... “Bijeenkomst Gezonde bodem voor gezonde leefomgeving en natuurinclusieve stad”
De twintigste(!) editie van de Vakbeurs Openbare Ruimte bood weer alles op het gebied van inrichting en beheer van duurzame … Lees meer... “Terugblik Vakbeurs Openbare Ruimte”
De inzet van chemische middelen om knaagdieren te bestrijden is alleen nog een laatste redmiddel. Dit benadrukt de campagne ‘Voorkom … Lees meer... “Nieuwe IPM-normen voor knaagdierbeheersing op elkaar afgestemd”
Dichtbij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor … Lees meer... “Bodemdierendagen”
De MowHawk van Wim van Breda wint het Gouden Klavertje Vier, de innovatieprijs voor de meest opvallende innovatie op GroenTechniek … Lees meer... “Gouden Klavertje Vier 2024 voor Mowhawk van Wim van Breda”
Hoe meer soorten beestjes je aantrekt in en rond je moestuin, hoe kleiner de kans dat grote plagen veel schade … Lees meer... “Tuintip september: lok tuinhulpjes”
Bedrijventerrein Voorsterpoort in Zwolle heeft met hulp van gemeente Zwolle, Climate Campus en Natuur voor Elkaar de omgeving vergroend. “Nu … Lees meer... “Bedrijventerreinen vergroenen, dat is goed voor elke werknemer”
Erwin Braspenning, Peter Swinkels en Thijs Zandwijk zijn de drie genomineerden voor de verkiezing Fieldmanager of the Year. Braspenning onderhoudt … Lees meer... “Genomineerden titel Fieldmanager of the Year bekend”
Duurzaam gras vraagt aandacht en goed teeltmanagement, of het nu op sportvelden, dijken, groene parkings of recreatieterreinen ligt. Op dinsdag … Lees meer... “Expertdag duurzaam gras”
HI Sports heeft een camera ontwikkeld die het onderhoud van grasmatten revolutioneert door problemen te detecteren die met het blote … Lees meer... “Innovatieve Camera Verbetert Grasonderhoud met Onzichtbare Data”
Het huidige beheer van openbaar groen leidt tot grootschalige vernietiging van ongewervelden en draagt bij aan een ernstige ecologische crisis, … Lees meer... “Boek ‘Openbaar groen, verantwoord ecologisch beheer’”
De Vlinderstichting meldt een grote toename van dagpauwoogrupsen op brandnetels en waarschuwt voor de risico’s van maaibeheer in deze periode. … Lees meer... “Massale Aanwezigheid Dagpauwoogrupsen”
De Aziatische duizendknoop vormt een ernstige bedreiging voor kwetsbare beekdalen, maar het Europese project LIFE Resilias toont aan dat een … Lees meer... “Succesvolle Ecosysteemaanpak Tegen Aziatische Duizendknoop in Beekdalen”
Van 2 tot en met 4 augustus organiseerde De Vlinderstichting de zestiende editie van de tuinvlindertelling. Op zo’n vijfduizend plekken … Lees meer... “Weinig vlinders in jaarlijkse tuinvlindertelling, wat kan jij doen?”
Heb je plaats vrij in je moestuin?
Zaai nu nog bladgewassen en enkele kruiden. Keuze genoeg: veldsla, winterpostelein, kropsla, tuinkers, … Lees meer... “Tuintip augustus: zaaien of bemesten”
In natuurgebied De Bretten in Amsterdam lopen nog dit hele jaar zes varkentjes rond. Ze zijn daar, net als vorig … Lees meer... “Varkens in de strijd tegen duizendknoop”
Op vrijdag 2 augustus begint de jaarlijkse Landelijke Tuinvlindertelling. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via Tuintelling.nl. … Lees meer... “Landelijke Tuinvlindertelling a.s. weekend”
Het zuurstofloos (anaeroob) maken van de bodem wordt in de praktijk toegepast voor de bestrijding van Aziatische duizendknopen. De zuurstofloosheid … Lees meer... “Zuurstofloos maken van grond werkt tegen Aziatische duizendknoop”
Het gaat vaak maar om iets meer dan een vierkante meter aan planten. Toch blijken geveltuintjes een bron van leven. … Lees meer... “Geveltuintjes in de stad zijn van veel waarde voor de biodiversiteit”
Op De Goese Golf is de Trackman driving range onlangs doorgezaaid met Microclover in samenwerking met DLF. Microclover is een … Lees meer... “De Goese Golf heeft Microclover in grasmat”
BSNC adviseert beheerders van sportvelden en golfbanen om Acelepryn niet te gebruiken tegen engerlingen en emelten. Het middel Acelepryn is … Lees meer... “BSNC adviseert beheerders van sportvelden en golfbanen om Acelepryn niet te gebruiken tegen engerlingen en emelten”
Eendenkroos is een erg eiwitrijk plantje en misschien wel de alternatieve voedselbron in de nabije toekomst. Maar, het verstoort ook … Lees meer... “Kroosbestrijding: puzzelen met lucht en water”
De initiatiefnemer voor het opzetten van een kenniscentrum voor de harkmethode ter bestrijding van wortelende ongewenste (invasieve) waterplanten is Leon … Lees meer... “Kenniscentrum in oprichting voor harkbootmethode”
Momenteel onderzoekt hoveniers- en groenvoorzieningsbedrijf HOEK of het hete water van verschillende industrieën ingezet kan worden voor onkruidbeheer. ‘Leg nou … Lees meer... “Industrieel afvalwater hergebruiken voor onkruidbeheer”
Goed nieuws voor alle inwoners van Bergeijk, Boxtel, Sint- Michielsgestel, Heeze/Leende, Oirschot, Geldrop/Mierlo en Meierijstad. Sinds 1 juli kan je namelijk een gratis tuincoach bij Velt boeken. Ze … Lees meer... “Boek een gratis tuincoach (Brabant)”
Rond half juli komen in de moestuin de eerste bedden weer vrij. Daar kan je nog heel wat groenten zaaien. Struikboontjes, sla, kervel, … Lees meer... “Tuintip juli: dit kan je nog zaaien”
In Nederland zijn 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als De Hoge … Lees meer... “Tuintelling juli in Nationaal Park ‘Alle Tuinen’”
Recent zijn de eerste Zasso elektrische onkruidmachines in de Benelux afgeleverd door leverancier Intrak. De CityZAS van GV powered by … Lees meer... “Eerste Zasso elektrische onkruidmachines afgeleverd op werktuigdragers”
Alexander de Vries versterkt vanaf 1 september de afdeling Duurzaam beheer van de NGF. Hij wordt adviseur duurzaam golfbeheer en … Lees meer... “Alexander de Vries versterkt NGF-team Duurzaam beheer”
Landbouworganisaties pleiten voor meer aandacht voor de bestrijding van Jacobskruiskruid, omdat de plant giftig is voor vee en soms zelfs … Lees meer... “Floron: Bestrijding inheems Jakobskruiskruid loont niet”
Al tien jaar bundelt het Nederlands Expertise Centrum Exoten kennis over exoten. Het Nederlands Expertise Centrum Exoten (NEC-E) heeft een … Lees meer... “Nederlands Expertise Centrum Exoten bestaat tien jaar”
Op dinsdag 17 en 25 september en 2 oktober organiseert Jean Heybroek verzorgt drie masterclasses ‘Grip op de Grasmat’ voor … Lees meer... “Drie gratis masterclasses ‘Grip op de Grasmat’”
De HAS green academy biedt cursussen aan voor de golf- en sportveldensector. Deelnemers leren wat de manieren zijn om met … Lees meer... “Cursusaanbod golfbaan- en sportveldbeheer aan HAS green academy”
Talentvolle greenkeepers en fieldmanagers, opgelet! Geef je op voor verkiezing van Greenkeeper/Fieldmanager of the Year 2024. Je kunt natuurlijk ook … Lees meer... “Inschrijving voor Greenkeeper/Fieldmanager of the Year 2024 geopend”
De gemeente Doetinchem maakt gebruik van heet water, dat opgewarmd wordt door restwarmte van bio-stroom, om onkruid te bestrijden. De … Lees meer... “Doetinchem bestrijdt onkruid met innovatieve, milieuvriendelijke methode”
Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof hebben een handreiking … Lees meer... “Handreiking helpt gemeenten met meer groen in de stad”
Op welk moment van de dag kun je het beste je moestuin water geven? In principe is de ochtend het … Lees meer... “Tuintip juni: het beste moment om je moestuin water te geven”
Meestal worden sportvelden met Engels raaigras ingezaaid. In Heusden doen ze dat sinds drie jaar anders. Bij groot onderhoud wordt … Lees meer... “Eerst veldbeemd, daarna Engels raai”
Op Golfbaan Stippelberg graast een kudde schapen om de rough en heide op een natuurlijke manier te onderhouden. Hoofdgreenkeeper en … Lees meer... “Grazende schapen bevorderen duurzaamheid op Golfbaan Stippelberg”
Vos Capelle verzorgt samen met partners Belrobotics en Soil Scout op 19 juni bij Golfbaan Loonsche Duynen en op 25 … Lees meer... “Demodagen over automatisering op de golfbaan”
Op 26 juni a.s. vindt voor de eerste keer de Kennisdag Natuurinclusieve Sportlocaties plaats. Een dag vol inspiratie, informatie en … Lees meer... “Kennisdag Natuurinclusieve Sportlocaties ”
ProRail stopt met het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. De spoorbeheerder maakt op dit moment nog gebruik van chemische onkruidbestrijding op … Lees meer... “ProRail wil in 2028 stoppen met chemische onkruidbestrijding”
Lodewijk Hoekstra, bekend als tv-presentator, kwartiermaker van ‘Groene cirkel groene gezonde steden’ en oprichter van NL Greenlabel neemt het voortouw … Lees meer... “Lodewijk Hoekstra van start met groene ambulance ”
Grasmaaisel is een prima grondstof voor elke moestuin. Je kunt het vanaf half mei tot in de herfst regelmatig in dunne laagjes … Lees meer... “Tuintip mei: gebruik maaisel als grondstof”
Onlangs organiseerde de ProGrasS Academy twee workshops over het managen van water in de toplaag, getiteld ‘Water, misschien wel het … Lees meer... “Terugblik Workshops door ProGrasS Academy over Watermanagement”
Zit de toekomstige fieldmanager in een controlekamer vol met beeldschermen en knoppen om zijn sportvelden te onderhouden? Het beeld was … Lees meer... “Toekomst onderhoud grassportvelden: meer data?”
Veel fabrieken hebben te maken met restenergie die ergens naartoe moet. Als die energie niet geloosd wordt, kan deze worden … Lees meer... “The Green Solution: heet water in bulk”
Op donderdag 6 juni 2024 organiseert eWeeding in samenwerking met het vakblad Stad + Groen een Demo Doe Dag bij … Lees meer... “Onkruidvrij-dag van eWeeding”
We hebben een grote taak om de verscheidenheid aan planten en dieren in Nederland en Vlaanderen te herstellen. Maar hoe … Lees meer... “Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024”
Op sportvelden is geïntegreerd sportgrasbeheer en Integrated Pest Management de norm, waarbij in principe geen gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet. De Regeling … Lees meer... “Regeling uitzonderingen gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden geactualiseerd”
Ratten en muizen zijn onderdeel van onze leefomgeving, maar brengen ook gezondheidsrisico’s en overlast met zich mee. Daar staat tegenover … Lees meer... “Voorkom een plaag, begin vandaag – factsheet gemeenten”
Wie meer wil weten over grasmaaiers, robotmaaiers, onderhoudsmachines voor kunstgras, belijningsrobots of doelen en dug-outs voor sportvelden, kan dit jaar … Lees meer... “Sport Innovatiedagen”
Gemeente Venlo heeft een stadspark c.q. festivalterrein in laten zaaien met microklaver. DLF teelde een sterke, kleine klaversoort die in … Lees meer... “Microklaver is dubbel groen”
Samen met de gemeente Gemert-Bakel is Waterschap Aa en Maas bij de Snelleloop in Milheeze gestart om schapen een stuk … Lees meer... “Schapen moeten invasieve exoten langs Snelleloop in bedwang houden”
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft factsheets over de kleine waterteunisbloem en de grote waternavel opgesteld. In deze factsheets … Lees meer... “Factsheets over kleine waterteunisbloem en grote waternavel”
De ProGrasS Academy verzorgt twee workshops over het managen van water in de toplaag onder de titel ‘Water, misschien wel … Lees meer... “Workshops over watermanagement”
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een veldgids invasieve waterplanten uitgebracht. In deze veldgids worden de 24 meest risicovolle … Lees meer... “Veldgids invasieve waterplanten in Nederland”
Voor het derde jaar op rij lanceert Velt samen met Tuinbranche Nederland, de vereniging van ondernemers uit de hele tuinketen, … Lees meer... “Nuttige tuinhulpjes ”
Stichting platform Stop invasieve exoten wil al dat minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof maatregelen neemt om de … Lees meer... “Roep tot verkoopverbod gele beislelie”
Bij biologische bestrijding worden natuurlijke organismen ingezet om een plaagsoort te onderdrukken. Stichting Bargerveen onderzoekt of hier inheemse soorten voor … Lees meer... “Slak en rups ingezet tegen watercrassula en schijngenadekruid”
Van 8 tot en met 12 april 2024 kunnen álle scholen en schooltuinondersteuners meedoen aan de Week van de Schooltuin. … Lees meer... “Week van de Schooltuin”
Zet het wortelstelsel van de Japanse duizendknoop tot ruim 1 meter onder de grond in heet water en plant en … Lees meer... “Heet water tegen Japanse duizendknoop”
“Voor een goede onkruidbestrijding is het zaak om al in een veel eerder stadium te beginnen, nog voordat zaadjes kunnen … Lees meer... “Onkruidbestrijding: juiste techniek inzetten in de juiste fase”
De Rechtbank Rotterdam heeft Stichting Havensteder opdracht gegeven actie te ondernemen tegen de verspreiding van de Japanse duizendknoop, zo bericht … Lees meer... “Vastgoedbeheerder stelt Stichting aansprakelijk door nalatigheid bestrijden Japanse Duizendknoop”
Van dinsdag 26 maart t/m 1 april is het weer de Week van de Groene Tuin. Deze week staat volledig … Lees meer... “Week van de Groene Tuin”
Van 21 maart t/m 31 oktober 2024 gaat het NK Tegelwippen weer plaatsvinden. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen … Lees meer... “NK tegelwippen 2024”
Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof werkt aan een voorstel voor een landelijk aanvalsplan invasieve exoten dat in … Lees meer... “Landelijk aanvalsplan invasieve exoten in voorbereiding”
Wil je met een heel kleine moestuin beginnen? Maak dan een of twee bedjes van een vierkante meter. Zaai deze … Lees meer... “Tuintip maart: zo begin je een kleine moestuin”
De kern van het bodemvoedselweb wordt gevormd door organismen zoals bacteriën, schimmels, protozoën, nematoden, micro- en macrogeleedpotigen en regenwormen. Deze … Lees meer... “Het bodemvoedselweb”
Bij de ecosysteemaanpak wordt ingezet op het doorbreken van de dominantie van de invasieve soort. Projectpartners Stichting Bargerveen en Bosgroep … Lees meer... “Bramen als concurrent voor de Japanse duizendknoop”
Op 1 maart is de meteorologische start van het voorjaar. Voor sportveldbeheer is dan de belangrijkste vraag: hoe zijn de … Lees meer... “Eerste doorzaaironde sportvelden staat voor de deur”
Om gezonde groenten te kweken gebruik je het best compost. Deze evenwichtige meststof verbetert je bodem en voorkomt bodemziekten. Compost … Lees meer... “Tuintip februari: compost!”
Wat is precies het verschil tussen Duizendblad en Wilde bertram? Welke verschillende plantensoorten bloeien hier in deze wegberm? Welke vorm … Lees meer... “Basiscursus Flora”
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center en Staatsbosbeheer, een veldgids gemaakt met bomen en … Lees meer... “Veldgids voor invasieve bomen en struiken in Nederland”
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Mark Harbers in Brussel gaat pleiten voor afschaffing van het ‘one … Lees meer... “‘One out, alle out’-principe in KRW”
Het Goffertstadion in Nijmegen, thuisbasis van eredivisieclub NEC in Nijmegen, is de locatie van conGRAS editie 2024; het grassportveldencongres van … Lees meer... “ConGRAS 20 maart”
Op dinsdag 12 maart start in Arnhem een nieuwe cursus Duurzaam Onderhoud Grassportvelden. Het programma is afgestemd op uitvoerende en … Lees meer... “Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden”
De watersector spreekt zijn zorgen uit over PFAS-stoffen in gewasbeschermingsmiddelen. Vewin maakt zich grote zorgen over PFAS-stoffen die in het … Lees meer... “Zorgen over PFAS-stoffen in gewasbeschermingsmiddelen”
Het RIVM is, in opdracht van LNV, gestart met een grootschalig onderzoek naar de langetermijneffecten van de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen … Lees meer... “RIVM onderzoekt effect van bestrijdingsmiddelen op gezondheid”
De Grasgids beschrijft de resultaten van het Cultuur- en Gebruikswaarde Onderzoek dat Plantum jaarlijks uitvoert. In de Grasgids zijn grasrassen … Lees meer... “Grasgids 2024”
Welke groenten komen waar? Dit is een goed moment om een planning te maken voor je moestuin komend seizoen. Door … Lees meer... “Tuintip januari: plan je moestuin”
Donker Groep is tijdens De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg uitgeroepen tot Duurzaamste hovenier van Nederland in in de categorie … Lees meer... “Donker Groep Duurzaamste hovenier in het openbaar groen”
Suzanne van Straaten en Liedewij Loorbach werden gisteren tijdens De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg gekroond tot Greenfluencer 2023. De … Lees meer... “Suzanne van Straaten en Liedewij Loorbach zijn Greenfluencer 2023”
Sinds het voorjaar van 2023 wordt op de buitensportaccomodaties van de gemeente ‘s-Hertogenbosch de Violette ingezet; een gps-gestuurde onkruidrobot. Soms … Lees meer... “Een seizoen met de Violette-onkruidrobot”
De natuur als inspiratiebron: de inzet van deze nieuwe techniek is de ultieme bewijsvoering. Op Golfclub Heelsum en Golf- & … Lees meer... “Vochtsensoren die hun energie uit planten krijgen”
In een tv-uitzending van het wetenschapsprogramma Focus van woensdag 27 december waarschuwden wetenschappers dat het actief bestrijden van invasieve exoten … Lees meer... “Kan bestrijding exoten averechts werken?”
n het voorjaar van 2021 is de vakgroep Flora en Fauna van Wetterskip Fryslân begonnen met de bestrijding van reuzenberenklauw … Lees meer... “Werkprotocol reuzenberenklauw bij Wetterskip Fryslân”
Wat motiveert tuineigenaren om de tuin te vergroenen en wat staat hen juist in de weg? Die vraag wordt beantwoord … Lees meer... “Gedragsonderzoek naar motivatie vergroenen”
FLORON organiseert deze winter voor de tiende keer de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijke periode: midden in de winter. … Lees meer... “Eindejaars Plantenjacht: doe jij mee?”
In de kwaliteitscatalogus openbare ruimte (KOR) van kennisplatform CROW is een opvallende wijziging opgenomen over thermische onkruidbestrijding:
In de catalogus … Lees meer... “Nieuwe kwaliteitscatalogus openbare ruimte: wat betekent dit voor thermische onkruidbestrijding?”
De Nederlandse Greenkeepers Associatie verzorgt ook in 2024 drie IPM-dagen waarbij Integrated Pest Managementen en Integrated Turfgrass Management op golfbanen … Lees meer... “IPM-dagen voor golfbaan en sportveld”
Het Compendium voor de Leefomgeving heeft op 15 december het aantal overschrijdingen van de gewasbeschermingsnormen tussen 2013-2022 gepubliceerd. Het aantal … Lees meer... “Overschrijdingen in oppervlaktewater dalen, maar einddoel van GGDO lijkt buiten bereik”
Al vier jaar lang delen Gelderse gemeenten kennis en ervaring in een leernetwerk over ecologisch bermbeheer. Provincie Gelderland, initiatiefnemer van … Lees meer... “Vijf lessen voor ecologisch bermbeheer”
Op 5 december was het óók Wereldbodemdag. Ter ere daarvan maakte de organisatie van de Bodemdierendagen de scores van de … Lees meer... “Regenworm wint als Bodemdier 2023”
Exotische rivierkreeften kunnen veel schade aanrichten doordat waterplanten verdwijnen, de waterkwaliteit verslechtert en het ecologisch evenwicht verstoord raakt. Daarom moeten … Lees meer... “Vallen voor rivierkreeften”
Op 21 november heeft de gemeente Arnhem de Beste Bermbokaal van de provincie Gelderland gewonnen. De prijs werd uitgereikt aan … Lees meer... “Gemeente Arnhem wint Beste Bermbokaal 2023”
Lee Lennox (hoofdgreenkeeper bij Golfbaan Stippelberg) mag zich Greenkeeper of the Year 2023 noemen. Hij won deze titel op het … Lees meer... “Lee Lennox is Greenkeeper of the Year 2023”
Gertjan Hilarius (Head Groundsman bij sc Heereveen) mag zich een jaar lang Fieldmanager of the Year noemen. De uitslag van … Lees meer... “Gertjan Hilarius verkozen tot Fieldmanager of the Year 2023”
Door rivierkreeften weg te vangen kan een kreeftenplaag ingedamd worden, blijkt uit onderzoek in Zuid-Holland. Wie daarna kreeft wil eten, … Lees meer... “Onderzoek naar wegvangen en eten van rivierkreeften”
In het programma ‘Wat houdt ons tegen?’ onderzoekt journalist en schrijver Jeroen Smit samen met klimaatjournalisten Jaap Tielbeke en Daphné … Lees meer... “Op TV: Tegelwippen en tuinplanten zonder pesticiden”
De Europese Commissie verlengt de Europese toelating voor de werkzame stof glyfosaat in onkruidbestrijdingsmiddelen voor een periode van 10 jaar. … Lees meer... “Adema wil snel verder met reductie in gebruik van glyfosaat”
Arnhem streed de afgelopen drie edities van het NK Tegelwippen tegen tientallen andere gemeentes om zo veel mogelijk tegels te … Lees meer... “Arnhem wint NK Tegelwippen 2023”
Door globaal overaanbod en concurrentie van synthetische vezels, krijgt de herder amper iets voor zijn scheerwerk. Er zijn enkele fabrieken … Lees meer... “Mulchen met wol”
November is de beste maand voor de aanplant van bladverliezende houtachtigen. De bodem is dan nog warm en de plant … Lees meer... “Hoe plant je het beste een boom?”
In België is de belangstelling voor robotisering in de openbare ruimte groter dan in Nederland, aldus Diederick Geerinckx, salesdirector bij … Lees meer... “Nederland loopt achterop met gebruik autonome robotmaaiers in openbare ruimte”
De exoten Japanse duizendknoop in de berm of grote waternavel in de sloot vormen een extra uitdaging bij het groenonderhoud. … Lees meer... “Verschillende manieren om Japanse duizendknoop en grote waternavel te bestrijden”
Dit jaar recyclen Stadswerk072 en GP Groot het opgehaalde bladafval uit de gemeente Alkmaar. Onlangs zijn in de gemeente bladkorven … Lees meer... “Bladafval krijgt een tweede leven”
Het beheer van veel sportclubs zou niets zijn zonder diens vrijwilligers. Medio september jongstleden organiseerde Grootgroener een evenement voor vrijwilligers … Lees meer... “Vrijwilligers in het zonnetje!”
De Japanse, Sachalinse en Basterdduizendknoop hebben afgelopen decennia naam gemaakt als zeer vervelende, lastig te bestrijden invasieve exoten. Twee andere … Lees meer... “Afghaanse en ‘Finse’ duizendknoop: nog meer probleemduizendknopen?”
De invasieve exoot watercrassula vormt in toenemende mate een probleem in de Zeeuwse natuurgebieden. Slikoevers zoals in de Sophiapolder verdwijnen … Lees meer... “Pilotstudie gericht op bestrijding watercrassula in de Zeeuwse Sophiapolder”
Verhitting, bevriezing, inzet van schapen; er zijn allerlei methoden in ontwikkeling in de strijd tegen de Aziatisch duizendknoop. Nieuwe ontwikkelingen … Lees meer... “Elektriciteit en afdekking tegen Aziatische duizendknoop”
De nominaties voor de titels Greenkeeper en Fieldmanager of the Year 2023 zijn bekend. De jury kiest uiteindelijk de winnaar … Lees meer... “Genomineerden voor Greenkeeper en Fieldmanager of the Year 2023”
Het najaar is het beste moment voor het planten van bloembollen. Met het planten van voorjaarsbloembollen wordt ervoor gezorgd dat … Lees meer... “Culemborg trapte Nationaal Bloembollenweekend af”
De biodiversiteit in Nationaal Park Weerribben-Wieden staat onder de druk. Het gebied wordt geteisterd door woekerende invasieve, exotische waterplanten die … Lees meer... “Harkmethode tegen exotische waterplanten”
Nicolas De Schutter, freelance greenkeeper uit België, heeft ontdekt dat een cultivator die normaal gesproken gebruikt wordt in de fruit- … Lees meer... “Onkruid in bunkers te lijf met cultivator”
Hoewel het koude seizoen voor de deur staat, betekent dit niet dat de tuin volledig in winterslaap gaat. Er zijn … Lees meer... “Tuinieren in de winter”
De herfst is het ideale seizoen voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. Tijdens deze maanden is de … Lees meer... “Plant je mee?”
Een primeur bij het Poptaslot in Marsum. Voor de eerste keer wordt in Fryslân gebruikgemaakt van een nieuwe bevriezingsmethode om … Lees meer... “Bevriezingsmethode tegen Japanse Duizendknoop”
Kennis van beplanting en bodemsamenstelling is essentieel binnen het groenvak. In de dagelijkse praktijk kan het echter een uitdaging zijn … Lees meer... “VHG lanceert Plantenkennistrainer”
Duizendpoten jagen actief op allerlei andere (bodem)diertjes zoals pissebedden, slakken en wormen. Op die manier houden ze het bodemvoedselweb in … Lees meer... “Nuttige tuinhulpjes: de duizend- en miljoenpoot”
Tuinbranche Nederland, de koepelorganisaties van 450 tuincentra – en winkels besliste om eind 2022 om geen glyfosaathoudende middelen meer te … Lees meer... “Particulier gebruik van glyfosaat?”
Gemeente Arnhem, Stichting Steenbreek en de provincie Gelderland houden op 11 oktober de Nationale Groendag 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum … Lees meer... “Nationale groendag 11 oktober”
In Zegveld grazen zestien schapen op een voetbalveld van SIVEO om te kijken of op die manier onkruid bestreden kan … Lees meer... “Schapen als onkruidbestrijders op het voetbalveld”
De Bodemdierendagen 2023 staan in het teken van de onmisbare wereld onder onze voeten, met als motto: ‘Onder het Maaiveld’. … Lees meer... “Bodemdieren Battle”
Tijdens het Big Green Egg Open op de Hilversumsche Golf Club verzorgt de NGF vrijdag 8 september twee workshops: een … Lees meer... “Workshops over biodiversiteit en golfbaanbeheer”
Op donderdag 14 september 2023 organiseert de GrootGroener in samenwerking met partners Vos Capelle, HHC Hardenberg en Loonstra & van … Lees meer... “Natuurgras Samenwerkingsdag 14 sept.”
Onderzoeken wijzen uit dat in oppervlaktewater resten van stoffen worden aangetroffen die onder andere worden gebruikt als werkzame stof in … Lees meer... “Meer bewustzijn creëren over schadelijke effecten van vlooien- en tekenmiddelen op het milieu”
Tijdens de Reinigingsdemodagen 2023 presenteerde het bedrijf Wimmersson de eWeeding Roller, een handzame machine die door middel van elektriciteit onkruid … Lees meer... “Elektrische onkruidbestrijding via roller of trolley”
Vaals is de groenste gemeente van Nederland, op de voet gevolgd door de Utrechtse Heuvelrug. Dit concludeert de Vereniging van … Lees meer... “Vaals: groenste gemeente van Nederland”
Op woensdag 6 september bespreekt grasexpert Ernst Bos tussen 13.00 en 14.00 in een gratis toegankelijk webinar de basisprincipes van … Lees meer... “‘Het sportgrasbeheer van nu, voor het sportveld van de toekomst’”
De stad Antwerpen bestrijdt de Japanse duizendknoop voortaan met elektrocutie. Daarbij jaagt een generator stroomstoten van 4000 volt door de … Lees meer... “Stad Antwerpen bestrijdt Japanse duizendknoop met elektrocutie”
“Door klimaatverandering kampen we met heftige regenbuien, maar ook met steeds drogere perioden. Regenwater is gratis. Daarmee hebben we alles in handen … Lees meer... “Maak van je tuin een ‘sponstuin’”
Om de doorstroom van beken te behouden, is maaien alleen niet genoeg. Steeds vaker krijgt waterschap Limburg te maken met … Lees meer... “Waterschap Limburg bestrijdt grote waternavel”
De val van het kabinet mag niet leiden tot een stilstand in de vergroening van Nederland. Meer bomen, struiken en … Lees meer... “Koninklijke VHG doet oproep aan de Tweede Kamer: ‘Vergroenen van Nederland moet doorgaan’”
Volwassen zweefvliegen spelen een belangrijke rol in bestuiving, terwijl de larven van veel soorten bladluizen eten. Een nuttig diertje dus! … Lees meer... “Zoekkaart zweefvliegen van Noordwest Europa”
Onze aarde minstens 20 biljard mieren; iedereen kent dit diertje. Mieren dragen op een aantal manieren bij aan een gezonde … Lees meer... “Nuttige tuinhulpjes: de mier”
Sinds eind juni wordt in Dronten een nieuwe methode toegepast om Amerikaanse rivierkreeften te vangen. De geknobbelde rivierkreeften zijn slecht … Lees meer... “Experiment met nieuwe vangtechniek voor Amerikaanse rivierkreeften in Dronten”
Een meerderheid van het Europees Parlement (336 leden voor, 300 tegen) heeft ingestemd met het gewijzigde voorstel van de Europese … Lees meer... “Europees Parlement stemt in met aangepast voorstel voor Natuurherstelverordening”
Het aantal lyme-diagnoses met een rode ring of vlek bleef in 2021 even hoog als bij de vorige meting in … Lees meer... “Blijf alert op tekenbeten”
Op het terrein van Golfclub Brunsummerheide is begonnen met onkruidverwijdering volgens de eWeeding-techniek. Met behulp van elektriciteit wordt het onkruid … Lees meer... “Onkruidverwijdering op golfbaan met eWeeding-techniek”
Staatsbosbeheer heeft de Roots Reset methode van Soilwise toegepast om de Japanse duizendknoop op een tweetal plekken te bestrijden in … Lees meer... “Japanse Duizendknoop effectief bestreden bij Nationaal Park De Maasduinen”
Heeft u een kas in de tuin? Dan heeft u vast wel eens last gehad van spinmijt: mijten die lijken … Lees meer... “Bestrijding van spinmijt”
Onderzoek naar de verspreiding van Jakobskruiskruid in Nederland laat zien dat de soort sinds 1975 op bijna twee keer zoveel … Lees meer... “Twee keer zoveel Jakobskruiskruid in Nederland sinds 1975”
In veel gemeenten zijn vergroeningsacties waaraan burgers mee kunnen doen. Dit kan leiden tot een mooie en klimaatbestendige omgeving. Maar … Lees meer... “Burgerparticipatie voor een groene buurt; hoe doe je dat?”
De vele parkeerplaatsen die ons land rijk is zijn uitgelezen plekken om klimaatadaptieve maatregelen te nemen. Als de veelal verharde … Lees meer... “Groen parkeren”
De vakantieperiode is aangebroken en dat betekent voor velen de koffer inpakken of de caravan inruimen. We gaan vaak goed … Lees meer... “Vakantieperiode: laat je tuin goed achter!”
Hoe kan de Japanse duizendknoop zonder chemie worden bestreden? En … Lees meer... “Heeft u een vraag over het onkruidvrij houden van tuin, sportveld of stoep?”
De vlinderstruik, pontische rododendron, boomwurger en trosbosbes. Het zijn prachtige struiken die gewoon in het tuincentrum te koop zijn, maar … Lees meer... “Invasieve exoot versus veilige tuinplant”
In een reeks korte filmpjes laat Brancheorganisatie BSNC mensen uit het vak aan het woord die vertellen en laten zien … Lees meer... “Videocampagne promoot het vak van fieldmanager”
Willem van der Leij en Marc Pennings in Wijchen bezitten de ‘meest waterbewuste tuin van Nederland‘. In deze tuin wordt … Lees meer... “In Wijchen ligt ‘meest waterbewuste tuin’ ”
Het aantal kolonies van invasieve mierensoorten en de kosten van bestrijding van overlast door deze soorten nemen snel toe in … Lees meer... “Risicoscan voor exotische mierensoorten in Nederland”
De uitslag van de Gras Innovatie Award werd aan het einde van de zonovergoten Gras Innovatie Dag op sportpark Zuilen … Lees meer... “HiPSter wint Gras Innovatie Award”
Nederland voldoet op dit moment niet aan de Kaderrichtlijn Water. Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de … Lees meer... “Hoogleraar waarschuwt voor rechtszaken rond Kaderrichtlijn Water”
‘Over water, pesticide en biodiversiteit: aan de slag met deze grote uitdagingen’ was de titel van het jaarlijkse Duurzaam beheer-seminar … Lees meer... “NGF-publicaties over waterbeheer en biodiversiteit op golfbanen”
Het Deltaplan wil organisaties stimuleren en activeren om meer aan biodiversiteitsherstel te doen, ook in de bebouwde omgeving. Om kennis … Lees meer... “Biodiversiteit in de bebouwde omgeving”
Het eerste weekend van juni organiseert Velt de Ecotuindagen. ‘Op zaterdag 3 en zondag 4 juni stellen zo’n 108 tuineigenaars … Lees meer... “Ecotuindagen 1e weekend van juni”
De Westerse karmozijnbes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika maar doet steeds meer zijn intrede in Noord-Europa als invasieve exoot. De soort … Lees meer... “Systeemgerichte bestrijding van de Westerse karmozijnbes”
De Vogelbescherming heeft tips om je tuin aantrekkelijk te maken voor vogels. In sommige gevallen vergt dat actie (de aanplant … Lees meer... “Wat wel/niet te doen voor een vogelvriendelijke tuin”
De waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora) en de kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploides) zorgen in onder andere Frankrijk al grootschalig voor problemen. In … Lees meer... “Bestrijding waterteunisbloem”
Na het maaien van je gras hou je heel wat grasmaaisel over. Het is zonde zijn om dit allemaal af … Lees meer... “Grasmaaisel? Dit kan je ermee doen!”
Een jaar lang laat Velt je kennismaken met verschillende helden uit de bodem. Ze zorgen voor een gezonde tuin waarin … Lees meer... “Nuttige tuinhulpjes: de springstaart”
In mei vindt voorlopig de laatste vangactie plaats van de driejarige proef in de Krimpenerwaard om het aantal uitheemse rivierkreeften … Lees meer... “Vangproef Amerikaanse rivierkreeften in Krimpenerwaard”
Het voorjaar van 2023 ging buitengewoon nat van start. In de maand maart viel twee keer zoveel neerslag als gemiddeld … Lees meer... “Stijgende bodemtemperaturen: werkzaamheden op het sportveld”
Aan HAS green academy starten dit najaar verschillende opleidingen voor beheerders van sportvelden en golfbanen:
Expert natuurgras: bedoeld voor beheerders… Lees meer... “Dit najaar opleidingen voor greenkeepers bij HAS Green academy”Van betonnen, grijze en deprimerende eilandjes naar groene, gezonde, energie-efficiënte klimaatbestendige werklandschappen van de toekomst. Jelle de Jong (IVN Nederland) … Lees meer... “Groene bedrijventerreinen”
In vakblad Nature Today plaatst Anthonie Stip (projectleider bij de Vlinderstichting) kanttekeningen bij de publiekscampagne MaaiMeiNiet. De Vlinderstichting doet nadrukkelijk … Lees meer... “Vlinderstichting nuanceert ‘maai mei niet’”
De wijze waarop een golfbaan ingericht is en beheerd wordt, bepaalt welke (vogel)soorten er floreren. Op de jaarlijkse NGF Birdwatching … Lees meer... “NGF Birdwatching Day op 6 Mei”
Laat je gazon groeien in mei, tel het laatste weekend van mei jouw bloemen in een vierkante meter van je … Lees meer... “Maai mei niet”
Hoe goed is jouw tuin voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering? In het project Pientere Tuinen meten mensen zelf in … Lees meer... “Participatieproject Pientere Tuinen”
Het inzaaien van bloemen in de openbare ruimte heeft zelden zin als het beheer niet aangepakt wordt, stelt de organisatie … Lees meer... “Inzaaien alleen zinvol met juist beheer”
Hoveniers, groenvoorzieners en boomverzorgers zoeken veel nieuwe medewerkers. Ongeveer de helft van de hoveniers en groenvoorzieners heeft te maken met … Lees meer... “Hoveniers en groenvoorzieners zoeken medewerkers”
Zowel in Nederland als België vinden onderzoeken plaats naar de bestrijdingsmiddelen:
NL: Minister Adema van LNV heeft het RIVM opdracht… Lees meer... “Studies naar blootstelling bestrijdingsmiddelen (BE/NL)”Save the date: vakblad Fieldmanager organiseert op 8 juni de Gras Innovatie Dag op Sportpark Zuilen in Utrecht. Op deze … Lees meer... “Gras Innovatie Dag 8 juni!”
Meer groen in particuliere tuinen is niet alleen nodig voor klimaatadaptatie en biodiversiteit in steden. Het lijkt ook grote invloed … Lees meer... “Minder gezondheidsklachten bij mensen met een groene tuin”
Mensen gebruiken gewasbeschermingsmiddelen in hun huis of tuin, om planten vrij te houden van ziekten, plagen en onkruidgroei. In het … Lees meer... “Gebruik gewasbeschermingsmiddelen door particulieren in Drenthe en Overijssel”
Er zijn meerdere routes om onkruiden en plagen te bestrijden. De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen in mechanische onkruidbestrijding … Lees meer... “Technologie en biologie op het sportveld”
De komende dagen kunnen de eerste eikenprocessierupsen weer uit het ei kruipen. Dit zal een paar dagen later zijn dan … Lees meer... “Rustig eikenprocessierupsenjaar verwacht”
Uit de Monitor milieuvriendelijk beheer van grassportvelden van het Mulier Instituut (2022 en 2023) is gebleken dat circa driekwart van … Lees meer... “Nieuwe handleiding geïntegreerd sportgrasbeheer”
Een groene tuin: daar word je toch vrolijk van? Van 4 t/m 10 april 2023 worden tijdens de Week van de Groene … Lees meer... “Week van de groene tuin!”
In Stadskanaal lopen sinds kort vier varkens, die de strijd aangaan met de Japanse duizendknoop. Deze plant groeit snel en … Lees meer... “Varkens gaan de strijd aan met Japanse duizendknoop ”
Zowel een groene omgeving als regelmatig sporten zijn belangrijk voor de gezondheid. Sportparken vormen bij uitstek plaatsen waar sport en … Lees meer... “Vlindervriendelijk sportpark”
In de landbouw is elektrische onkruidbestrijding al vanzelfsprekender, maar in de openbare ruimte is er terrein te winnen.
Michel Wimmers, … Lees meer... “Elektrische onkruidbestrijding”
Velt presenteert een jaar lang verschillende helden uit de bodem. In maart staat de regenworm in de spotlight.
De regenworm … Lees meer... “Nuttige tuinhulpjes: de regenworm”
Het Mulier Instituut monitort jaarlijks het milieuvriendelijk beheer van grassportvelden in gemeenten. Nu is er voor het eerst een kleinschalig … Lees meer... “Enquete groenbedrijven: nog aantal uitdagingen bij chemievrij beheer”
Het aantal gemeten overschrijdingen van de waterkwaliteitsnormen voor gewasbeschermingsmiddelen is tussen 2013 en 2021 afgenomen, maar het tempo van de … Lees meer... “Overschrijdingen van waterkwaliteitsnormen moeten nog verder omlaag om doel GGDO te halen”
In Meteren (vlak bij Geldermalsen) wordt de hoogwaardig klimaatadaptieve woonwijk De Plantage gerealiseerd. Daarom is bij de aanleg gekozen voor … Lees meer... “Een groene parkeerplaats die groen blijft”
Onder het Maaiveld is een nieuwe natuurfilm met spectaculaire beelden, die sinds 2 maart in de Nederlandse bioscopen draait. Het … Lees meer... “‘Onder het Maaiveld’: bioscoopfilm vraagt aandacht voor levende bodem met spectaculaire beelden”
Door de warme winter staan op sommige plekken de forsythia’s, klein hoefblad en speenkruid al in bloei. Dat is een … Lees meer... “Leg het ontluikende voorjaar vast!”
Het wordt steeds belangrijker om regenwater vast te houden op de plek waar het valt, namelijk in de bodem. Zeker … Lees meer... “Water opvangen in de tuin”
Hoe zorgt een golfbaan voor voldoende water, met de droogte van de laatste jaren en wanneer er ontdekkingsverboden gelden? Bij … Lees meer... “Water opvangen op Golfbaan Best Golf”
In december was er wat vorst en daarna viel er behoorlijk veel regen. Daardoor is de toplaag van veel velden … Lees meer... “Hoe komen de sportvelden de winter uit?”
Een jaar lang beschrijft Velt verschillende helden uit de bodem. Ze zorgen voor een gezonde tuin waar planten zorgeloos kunnen … Lees meer... “Nuttige tuinhulpjes: de huisspitsmuis”
De Vakbeurs Sportaccommodaties vindt plaats in Expo Houten op donderdag 9 maart. Er zijn meer dan 140 exposanten aangemeld voor … Lees meer... “Vakbeurs Sportaccommodaties op 9 maart”
Het streven voor de toekomst is groene, gezonde bedrijventerreinen die antwoord geven op klimaatuitdagingen en een aantrekkelijke omgeving bieden voor … Lees meer... “7 maart: Groene gezonde bedrijventerreinen estafette in Deventer”
Velt (de Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren) deelt elke maand een tuintip. Deze maand: het voorbereiden van de … Lees meer... “Tuintip februari: Maak je zonneborder lenteklaar”
Wat is het verschil tussen een kroonblad en een kelkblad? Hoe onderscheid je een lipbloemige van een vlinderbloemige? Hoe breng … Lees meer... “Basiscursus Flora start in maart”
Een belangrijke route voor verspreiding van Aziatische duizendknopen verloopt via grondverzet. Maar wanneer is er voldoende aangetoond dat deze plant … Lees meer... “Onderzoeksmethode voor Aziatische duizendknopen”
Roetschorsziekte is een schimmelziekte die voorkomt op de gewone esdoorn. De vereniging voor bos- en natuurterreineigenaren VBNE heeft een praktijkadvies … Lees meer... “Hoe omgaan met roetschorsschimmel in esdoorns?”
In het Vechtdal zijn twee weken lang groene activiteiten te doen (28 januari t/m 11 februari). Zo is er een … Lees meer... “De Groene Karavaan in het Vechtdal”
De Grasgids is een handleiding voor het gebruik van grasrassen en -mengsels voor sport, gazon, recreatie, berm, dijk en golfgreen. Door voortdurende … Lees meer... “Grasgids 2023 beschikbaar”
Een meerjarige proef met het vangen van uitheemse rivierkreeften in de Krimpenerwaard heeft resultaat. Na twee jaar gericht en intensief … Lees meer... “Wegvangen rivierkreeften zorgt voor terugkeer waterplanten”
Heb je plannen om een natuur- of een voedselbos te realiseren in Brabant? Om potentiële initiatiefnemers te ondersteunen is de … Lees meer... “Handleiding voor aanleg van een natuur- of voedselbos”
Hondeneigenaren beschermen hun dieren tegen vlooien en teken met vlooienbanden, druppels of tabletten. Deze diergeneesmiddelen bevatten stoffen die schadelijk kunnen … Lees meer... “Antivlooienmiddelen komen via hond in het milieu”
Circulaire voorbeeldstad BlueCity in Rotterdam ondersteunt momenteel vier circulaire ketenprojecten. De nieuwste toevoeging hieraan is een project over de Japanse … Lees meer... “Japanse duizendknoop als circulaire grondstof?”
De NVWA heeft een gids ontwikkeld over invasieve houtige planten in Nederland, zoals de boomwurger, hemelboom en vlinderstruik. In de … Lees meer... “Veldgids invasieve houtige planten”
Graszadenbedrijf DLF wil graag van greenkeepers en fieldmanagers horen waar zij tegenaan lopen als het gaat om schimmelziekten in het … Lees meer... “Enquête DLF over schimmelziekten (golf & sport)”
Tijdens het zogenoemde ‘conGRAS’ van branchevereniging BSNC op 8 februari verzorgt Ernst Bos een deelsessie waarin onkruiden centraal staan. Aan de hand van … Lees meer... “Deelsessie over onkruiden op ‘conGRAS’”
Veel aandacht gaat er momenteel uit naar de achteruitgang van de biodiversiteit, want deze staat er mondiaal en zeker ook … Lees meer... “Kennisbijeenkomst plantenkeuze voor biodiversiteit”
Middels het project ‘Pientere tuinen’ willen zes organisaties samen 5000 bodemsensoren in tuinen uitzetten om data te verzamelen en op … Lees meer... “Participatieproject ‘Pientere tuinen’”
Vanaf maandag 9 januari start de bestrijding van exotische waterplanten nabij Belt-Schutsloot, in een deel van natuurgebied De Wieden. Planten … Lees meer... “Bestrijding van exotische waterplanten in regio Belt-Schutsloot”
Nuttige insecten “afdoden” voordat de plant van kweker naar tuincentrum gaat is schadelijk voor het milieu en lijkt onnodig. Intratuin … Lees meer... “Podcast Red de Lente: Tuincentrum wil einde aan chemische afdoding van nuttige insecten”
Een van de Nederlandse gaasvliegsoorten, het goudoogje, zoekt in deze tijden de warmte op in onze woningen, schuren en stallen om de … Lees meer... “Gaasvlieg zoekt overwintering in woningen en schuren”
In natuurgebied Dorpzicht, in de buurt van De Cocksdorp op Texel, is afgelopen zomer opnieuw de waterplant watercrassula gevonden. Om … Lees meer... “Schelpen om watercrassula in te dammen”
Steeds meer mensen zetten zich in voor een maatschappij die verbindt, waarin de handen uit de mouwen worden gestoken en … Lees meer... “Voucher voor Groene Omgeving Zuid-Holland”
Uit onderzoek van het Kenniscentrum Eikenprocessierups blijkt dat in de afgelopen maanden in zo’n 2200 feromoonvallen gemiddeld maar 8,5 eikenprocessievlinders … Lees meer... “65% afname eikenprocessievlinders, plaagdruk 18% afgenomen”
Tijdens het Green Gala in 1931 Congrescentrum ‘s Hertogenbosch zijn de Fieldmanager en Greenkeeper of the year 2022 gekozen.
Fieldmanager … Lees meer... “Fieldmanager en Greenkeeper of the year gekozen”
Onkruidsprays, luizenmiddelen en tegelreinigers. Weet jij wat er in jouw keukenkastjes staat? En bevat de vlooienband van jouw hond ook … Lees meer... “Consumentengebruik van bestrijdingsmiddelen”
De Europese toelating voor glyfosaat loopt in december van dit jaar af. Omdat er geen gekwalificeerde meerderheid onder de lidstaten … Lees meer... “EU commissie moet zelf besluit over glyfosaat nemen”
De nationale en regionale subsidiemogelijkheden voor golfclubs en -banen op het gebied van waterbeheer staan allemaal in een adviesrapport dat … Lees meer... “Subsidies op gebied van waterbeheer op golfbaan”
De NGF verzorgt dit najaar drie workshops over duurzaam en ecologisch beheer. In deze bijeenkomsten delen ecoloog Louise Bienfait en … Lees meer... “Workshops ‘Biodiversiteit en golfsport’”
Binnen het LIFE-project ‘Ecologisch beheer van de eikenprocessierups zonder het gebruik van biociden’ zijn in de zomer van 2021 op … Lees meer... “Drie keer minder eikenprocessierupsen door wespen en vliegen”
De genomineerden voor zowel de titel Fieldmanager, als wel Greenkeeper of the Year 2022, zijn inmiddels bekend. De daadwerkelijke prijs … Lees meer... “Green Gala op 23 november”
Aziatische lieveheersbeestjes werden circa 30 jaar geleden naar Europa werd gehaald als biologisch bestrijder van bladluizen in kassen. De afgelopen … Lees meer... “Aziatische lieveheersbeestjes in Vlaanderen”
In 2013 werd het mediterraan draaigatje ontdekt in Nederland. Dit is een invasieve mier, die met planten uit mediterrane gebieden terecht … Lees meer... “Bestrijding van het mediterraans draaigatje”
Bij de aanpak van invasieve exoten worden verschillende methoden en technieken gebruikt, de aanpak is vaak gefragmenteerd. Beheerders baseren zich … Lees meer... “Enquête Kennisnetwerk Invasieve Exoten”
Vanaf het seizoen 2025/2026 zijn clubs uit de Eredivisie naar verwachting verplicht om op natuurgras te spelen. Dit meldt het … Lees meer... “Eredivisie speelt naar verwachting straks alleen op natuurgras”
Sinds 1900 neemt het aantal exoten in Nederland toe, zo bericht het Compendium voor de Leefomgeving. Het merendeel van de … Lees meer... “Sterke toename exoten, door toedoen van de mens”
Op veel plekken werken beheerders en beleidsmakers keihard aan herstel van natuurkwaliteit in natuurgebieden. Aan welk ‘knoppen’ kunnen we draaien … Lees meer... “OBN Webinar Ecologisch Assessment: aanpak exoten”
Sportparken zijn groene plekken in stad en dorp en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit. Meten is weten, dus … Lees meer... “EcoCheck sportparken, voor meer biodiversiteit”
Er is meer tijd nodig om te oefenen, te testen en te zorgen voor extra ondersteuning bij bevoegde gezagen voordat … Lees meer... “Invoering Omgevingswet verplaatst naar 1 juli 2023”
Beukenbladziekte (beech leaf disease) is een snel opkomende ziekte in de Verenigde Staten en Canada, die daar veel schade aanricht … Lees meer... “IVLO waarschuwt voor beukenbladziekte”
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is van plan in te grijpen in de toelatingen van … Lees meer... “Ctgb gaat ingrijpen in toelatingen rodenticiden”
Op woensdag 9 november vindt de Nationale Sport Vakbeurs plaats in Evenementenhal Gorinchem. Op het programma staan o.a. inspiratiesessie van … Lees meer... “Nationale Sport Vakbeurs 9 november”
Bij het dorp Haps is door Waterschap Aa en Maas een geslaagde test uitgevoerd om met warm water de Japanse … Lees meer... “Japanse duizendknoop bestrijden met warm water”
Welke planten groeien er voor jouw deur? Dat wil de Hortus botanicus Leiden graag weten! Je kunt makkelijk meedoen en … Lees meer... “Stoepplantjes onderzoek”
In een stad met veel steen en weinig groen wordt het in de zomer erg heet. En insecten vinden er … Lees meer... “Utrechtse proef met wilde bloemen en planten”
Uit onderzoek van Vewin (vereniging van waterbedrijven in Nederland) blijkt dat alle drinkwaterbedrijven al voor 2030 meer productiecapaciteit nodig hebben. … Lees meer... “Drinkwatersector slaat alarm”
Op zaterdag 29 oktober vindt de inspiratiedag ‘water voor later’ plaats in het provinciehuis te Leuven. Het wordt een boeiende … Lees meer... “Inspiratiedag ‘Water voor later’”
De herfst begint! Het is de ideale tijd om je tuin biodiverser te maken. In de cursus ‘Aan de slag … Lees meer... “Natuurvriendelijke tuin in vijf online lessen”
De Fluid Feeder van Vredo Dodewaard is onderscheiden met het Gouden Klavertje Vier, de innovatieprijs die werd uitgereikt op GroenTechniek … Lees meer... “Fluid Feeder wint Gouden Klavertje Vier”
Waterschap Limburg test verschillende duurzame bestrijdingsmethoden van de Aziatische duizendknoop op dijken. Een eerdere proef met het ontgraven van de … Lees meer... “Waterschap Limburg bestrijdt Aziatische duizendknoop”
Inmiddels is het onderzoek #uitde1000knoop naar biologische bestrijding van Aziatische duizendknoop afgerond. De resultaten over de inzet van bladvlo en … Lees meer... “Resultaten van #uitde1000knoop”
Bij het kweken van sierplanten worden soms illegale (verboden) bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarom hebben de verkopers van sierplanten het initiatief genomen … Lees meer... “ACM akkoord met afspraken tuincentra om gebruik illegale bestrijdingsmiddelen tegen te gaan”
De grote waternavel is een invasieve exoot die voorkomt in beken en waterlopen. Onder zomerse temperaturen groeit de plant snel, … Lees meer... “Waterschap Limburg bestrijdt grote waternavel”
Op 13 september vindt in Zeist het zevende nationaal Golf & Groen symposium plaats. Het event wordt georganiseerd door de Koninklijke … Lees meer... “Nationaal Golf & Groen Symposium 13 september”
De paardenkastanjemineermot is een exoot die sinds eind jaren 90 in Nederland wordt aangetroffen. Momenteel verkleuren op veel plaatsen de … Lees meer... “Mezen bestrijden paardenkastanjemineermot”
In 2020 verscheen de VHG-handleiding ‘De Levende Openbare Ruimte‘, een bundel met adviezen en tips over groen in de openbare … Lees meer... “Handleiding De Levende Openbare Ruimte nu ook online in te zien”
Op de eerste beursdag van de GroenTechniek Holland wordt het Gouden Klavertje Vier uitgereikt. Onder de genomineerde innovaties is veel … Lees meer... “Genomineerden voor innovatieprijs Gouden Klavertje Vier bekend”
In tien Friese gemeenten wordt onderzocht of het paringsproces van de eikenprocessierups-vlinders te verstoren is met een lokstof, zo bericht … Lees meer... “Paringsproces eikenprocessierups verstoren door feromonen”
De vaste rubriek van NatureToday, het ‘Stoepplantje van de week’, is vervangen door ‘Natuur op de stoep.’ Het is tijd … Lees meer... “Van ‘stoepplantje’ naar ‘natuur op de stoep’”
Op 22 september houdt IPC Groene Ruimte een voorlichtingsbijeenkomst over de nieuwe opleiding Fieldmanager die dit najaar voor het eerst … Lees meer... “Voorlichtingsbijeenkomst voor nieuwe opleiding Fieldmanager”
Sedumplanten kunnen goed tegen wisselende weersomstandigheden en hebben weinig onderhoud nodig. Daarom lenen ze zich goed voor een groen dak. … Lees meer... “Bushokjes met sedumdak in Zuid-Holland”
De hemelboom is een exoot die in het verleden in veel parken en tuinen is aangeplant. Vanuit deze plekken verwildert … Lees meer... “Invasieve hemelboom kan goed tegen droogte”
Per 2 augustus komen 22 nieuwe invasieve exoten op de Europese Unielijst. Er geldt een Europees verbod op bezit, handel, … Lees meer... “Uitbreiding Unielijst EU met 22 invasieve exoten”
Op 8 juli j.l. heeft de Hoge Raad een eerder arrest van het Gerechtshof Den Haag vernietigd. Het gebruiksverbod voor professionals buiten de … Lees meer... “Verbod professioneel gebruik gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw weer van kracht”
De Europese Commissie heeft strengere regels voorgesteld voor het gebruik van chemische pesticiden om daarmee uiting te geven aan de Farm-to-Fork strategie. … Lees meer... “Wetsvoorstel nieuwe EU regels voor gewasbeschermingsmiddelen”
Kennis Natuurlijk! verbindt kennisvragen uit de samenleving aan jonge, innovatieve onderzoekers van kennisinstellingen – zoals Naturalis Biodiversity Center – om … Lees meer... “Kennis Natuurlijk! als vraagbaak voor groene kennisvragen”
In Emmeloord wordt door de provincie Flevoland, waterschap Zuiderzeeland, gemeente Noordoostpolder en hengelsportverenging t’ Poldervoorntje tot en met 2024 gezamenlijk … Lees meer... “Harkboten om ongelijkbladig vederkruid te bestrijden”
In de komende weken is de kans op overlast van de eikenprocessierups het grootst. Echter, deze kans is afhankelijk van … Lees meer... “Plaagdruk eikenprocessierups op buurt- en gemeenteniveau te zien”
Sparta bouwt als eerste ter wereld een DrainTalent in een stadion, staat te lezen in de Fieldmanager. Het kunstgras in … Lees meer... “Circulaire watervoorziening voor Sparta”
Cobra Groeninzicht heeft een interactief dashboard gemaakt met 2D-kaarten over de mate van verstening van tuinen en de openbare ruimte. … Lees meer... “Steenbreek Atlas met 2D-kaarten van verstening”
Uit een analyse van ANP/LocalFocus, op basis van cijfers van Waarneming.nl, blijkt dat het aantal meldingen van de Japanse duizendknoop … Lees meer... “Steeds meer meldingen van Japanse duizendknoop”
Waterschap de Dommel zet momenteel kempische heideschapen in om de Japanse duizendknoop aan te pakken. De schapen van Daan Wouters … Lees meer... “Schapen ingezet om Japanse duizendknoop te bestrijden”
In 1962 schreef Rachel Carson het spraakmakende boek ‘Silent Spring’ over de desastreuze effecten van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu. … Lees meer... “Podcast Red de Lente!”
Op 16 juni organiseren de partijen achter het Manifest ‘Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving’ een webinar over ‘Pesticidevrije … Lees meer... “Inspiratiewebinar pesticidevrije tuinen/openbare ruimte”
Via een socialmedia-campagne lanceert Velt een fotowedstrijd om mensen te laten speuren naar vrolijke tuinhulpjes in eigen tuin. Roofwantsen, sluipwespen, … Lees meer... “Fotowedstrijd #Vrolijketuinhulpjes”
Het gaat niet goed met de biodiversiteit, wereldwijd én in Nederland. Daarom gaat vandaag de publiekscampagne Maak Grijs Groener van … Lees meer... “Campagne Maak grijs groener”
Dit jaar voert aannemersbedrijf Van Wijlen uit Sprang-Capelle het onderhoud van de grasvelden uit op vijf sportparken in de gemeente … Lees meer... “App voor beheer sportvelden Bladel”
Het kennisnetwerk Invasieve Exoten heeft twee infobladen gemaakt over de Japanse duizendknoop.
1) Het bestrijden van de Japanse duizendknoop begint … Lees meer... “Infobladen over Japanse duizendknoop”
In 2021 gebruikte ruim drie kwart van de Nederlandse gemeenten geen gewasbeschermingsmiddelen op grassportvelden (in 2020 was dat nog ongeveer … Lees meer... “Onderhoud gemeentelijke sportvelden vaker zonder chemie”
In mei 2022 vinden vier workshops plaats over ecologisch bermbeheer in de provincie Noord-Brabant. In de workshops laten experts van … Lees meer... “Workshops Ecologisch bermbeheer (Brabant)”
Paardenbloemen zijn niet populair. Even zoeken op het plantje en je komt gauw terecht op pagina’s over onkruidbestrijding. En juist … Lees meer... “Dag van de paardenbloem”
In heel Nederland steekt de reuzenberenklauw de kop weer op. Bij warm weer groeien ze hard; daarom is het zinvol … Lees meer... “Leidraad voor bestrijding reuzenberenklauw”
De Vakbeurs Sportaccommodaties vindt dinsdag 26 april van 09.00 tot 17.00 uur plaats in Expo Houten aan de Meidoornkade 24 … Lees meer... “Vakbeurs Sportaccommodaties in Expo Houten – 26 april”
Zeeuwse gemeenten beheren naar schatting circa 1.000 hectare aan gazon. Dit gazon wordt voor het grootste deel regulier gemaaid, soms … Lees meer... “Zeeuwse gemeenten experimenteren met gazonbeheer”
Van 12 t/m 18 april 2022 deelt Milieu Centraal tijdens de Week van de Groene Tuin elke dag verschillende groene … Lees meer... “Week van de groene tuin”
In de cursus ‘Ziekten, plagen en groeistoornissen in het bos’ wordt ingegaan op de theorie van ziekten en plagen in … Lees meer... “Cursus: ziekten, plagen en groeistoornissen in het bos”
Er was veel nieuws de afgelopen maand, dus de tweede OnkruidWijzer van 2022 is uit:
een update over het wetsvoorstel… Lees meer... “OnkruidWijzer maart 2022 is uit”Staatssecretaris Heijnen (IenW) stuurde op 21 maart de antwoorden op de vragen van de vaste commissie van IenW. De vragen … Lees meer... “Brief staatssecretaris over wetsvoorstel”
Op 16 maart publiceerde het Deltaplan de Kennis- en innovatieagenda voor biodiversiteit. Dit gebeurde tijdens een online bijeenkomst waar meer … Lees meer... “Deltaplan lanceert kennis- en innovatieagenda”
Het vergroenen van sportterreinen biedt gemeenten – samen met sportveldbeheerders en terreinmeesters – een geweldige mogelijkheid om een belangrijke bijdrage … Lees meer... “Greenpaper natuurinclusieve sportaccommodaties”
Door het zeer zachte weer in maart verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups dat de eerste eikenprocessierupsen rond 5 april uit hun … Lees meer... “Eikenprocessierupsen vroeg uit het ei”
De laatste jaren zien we dat extreme weerssituaties steeds vaker voorkomen: na twee (zeer) droge zomers volgde een vrij nat … Lees meer... “Bijeenkomst Drenthe – waterbalans op het sportveld”
Als innovatiemanager bij De Enk Groen en Golf neemt William Boogaarts voortdurend een voorsprong op de toekomst van het greenkeepersvak en de … Lees meer... “Ontwikkelingen in de golfsector”
De Europese Commissie werkt aan een volgende uitbreiding van de Europese Unielijst voor zorgwekkende invasieve uitheemse soorten. Zij heeft de … Lees meer... “Komt boomwurger op de unielijst?”
Voor een uitgebreid praktijkonderzoek naar schimmelziekten op greens zoekt de NGF Nederlandse golfbanen die willen meewerken. Dit seizoen begint een … Lees meer... “NGF zoekt golfbanen voor onderzoek naar greenschimmels”
Inhoud en doel
Er is zeer veel aandacht voor de bestrijding of beheersing van duizendknoop in de groene ruimte. In … Lees meer... “Save the date: Praktijkdag bestrijding Aziatische duizendknopen”
De nieuwe Leidraad Beheersing Eikenprocessierups biedt informatie voor iedereen die professioneel met de eikenprocessierups te maken heeft of daarin geïnteresseerd … Lees meer... “Leidraad beheersing eikenprocessierups”
Het vakblad de Fieldmanager verzorgt elk jaar de Fieldmanager of the Year-verkiezing. Vorig jaar werd Nico van Eerden (Hengelo, Hof … Lees meer... “Wie volgt Nico van Eerden op als Fieldmanager of the Year?”
Tuinbezitters uit het hele land worden uitgenodigd om vier seizoenen lang een klein stukje van hun tuin te laten verwilderen. … Lees meer... “Citizen science project ‘de Wilde Tuin’”
De Green Bullith-Hoaf is een licht en emissieloos voertuig met een hetelucht-unit met grote werkbreedte en een lage kostprijs per … Lees meer... “Elektrische quad met hetelucht onkruidbrander”
In vijf intensieve en praktijkgerichte trainingsdagen legt u de basis voor modern professioneel en duurzaam onderhoud van grassportvelden. U leert … Lees meer... “Cursus Duurzaam Onderhoud Grassportvelden”
Het streven van de Green Deals voor de sport en recreatie was om in 2020 geen gebruik meer te maken … Lees meer... “Chemie- en emissievrij beheer: innovatie gaat snel”
In het project LIFE Resilias, geïnitieerd door Bosgroep Zuid Nederland en Stichting Bargerveen, wordt geprobeerd invasieve exoten te bestrijden via … Lees meer... “Ecosysteemaanpak tegen Aziatische duizendknopen”
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft woensdag 26 januari besloten tot hernieuwing van de toelating … Lees meer... “Toelating Roundup hernieuwd en ingeperkt”
Recentelijk is er veel aandacht voor achteruitgang van de biodiversiteit en daarmee de ecosysteemdiensten die door biodiversiteit geleverd wordt. Binnen … Lees meer... “Factsheet ‘Biodiversiteit voor natuurlijke plaagbeheersing van sportvelden en golfterreinen’”
Welke gemeente heeft het meeste groen per inwoner en welke gemeente heeft de beste spreiding van groen? De Groene Stad … Lees meer... “Rijswijk en Bloemendaal groenste stad en dorp”
De laatste jaren komen extreme weerssituaties steeds vaker voor, van (zeer) droge zomers tot hevige piekbuien. Het weer heeft grote … Lees meer... “Waterbalans op het sportveld”
Wanneer wordt een slechte plek in het grasveld veroorzaakt door een ziekteverwekker en wanneer door een ander bodemprobleem? Dit is … Lees meer... “DNA scan voor tijdige herkenning van schimmels/bacteriën”
Naast het mediterrane draaigatje, is er nog een exotische mier die in opmars is in Nederland: de plaagmier (Lasius neglectus). … Lees meer... “Opmars van de plaagmier”
In het project LIFE Resilias, geïnitieerd door Bosgroep Zuid Nederland en Stichting Bargerveen, wordt geprobeerd de watercrassula te bestrijden via … Lees meer... “Ecosysteemaanpak tegen watercrassula”
Vanaf 1 januari 2022 geldt een nationaal ‘handelsverbod’ voor drie soorten Aziatische duizendknopen. Het verbod moet nieuwe introducties en de … Lees meer... “Handelsverbod op Japanse duizendknoop; ook voor besmette grond”
Gebruiksverbod
De drinkwaterbedrijven en waterschappen roepen de staatssecretaris op zo snel mogelijk de wetswijziging door te voeren, die het verbod … Lees meer... “Watersector roept op wetswijziging gewasbeschermingsmiddelen door te voeren”
Kan biologische bestrijding met een Japanse bladvlo en een Japanse schimmel helpen de duizendknopen in Nederland te beheersen? Afgelopen twee … Lees meer... “Bijeenkomst biologische bestrijding duizendknoop”
Het Friese bedrijf Omrin is inzamelaar en verwerker van afval, maar doet daarnaast ook reinigingstaken en onkruidbestrijding voor de gemeente … Lees meer... “Hightech onkruidbestrijding met heet water”
Koninklijke Vereniging Stadswerk roept gemeenten op om geen chemische middelen te gebruiken, vooruitlopend op de reparatiewetgeving voor een landelijk verbod. … Lees meer... “Een groene gemeente is een chemievrije gemeente”
Vandaag verschijnt de nieuwe Onkruidwijzer met gebundelde nieuwsberichten van afgelopen maanden, over o.a. najaarsbijeenkomsten over chemievrij sportveldbeheer en de bestrijding van waterplanten.… Lees meer... “Nieuwe onkruidwijzer uit!”
Om de Friese biodiversiteit te beschermen werkt de provincie Friesland aan beleid om invasieve exoten te bestrijden en vestiging te … Lees meer... “Startnotitie Friesland: drie opties voor het exotenbeleid”
De laatste jaren zien we dat extreme weerssituaties steeds vaker voorkomen: na twee (zeer) droge zomers, volgde een vrij nat … Lees meer... “Bijeenkomstenreeks: effect van water op natuurgrasvelden”
Er is een nieuwe norm, norm NTA 8037 ‘Wortelende ongewenste (exotische) waterplanten – Bestrijding door een harkmethode met een boot’ … Lees meer... “Norm voor bestrijden van waterplanten door harkmethode”
Op 26 oktober start in Dalfsen de cursus Duurzaam Onderhoud Grassportvelden. Onder invloed van pesticidenvrij beheer en klimaatperikelen verandert het … Lees meer... “Cursus Duurzaam Onderhoud Grassportvelden”
De NGF organiseert in oktober drie regionale bijeenkomsten over IPM (pesticidevrij beheer) en water. Vragen die aan bod komen zijn: … Lees meer... “Golfbijeenkomsten: water en IPM”
Van 30 maart t/m 30 september speelde heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kon meedoen door tegels te vervangen door … Lees meer... “NK Tegelwippen: 1,5 miljoen tegels verruild voor groen”
De gemeente Vlissingen en aannemingsmaatschappij Van Gelder hebben de Japanse duizendknoop met succes bestreden door het inzetten van zout water, … Lees meer... “Zout water tegen Japanse duizendknoop”
Een nieuwe bestrijdingsmethode -paringsverstoring – maakt gebruik van specifieke geurstoffen. Deze stoffen zijn soort-specifiek, ze hebben alleen effect op de … Lees meer... “Eikenprocessierupsen bestrijden d.m.v. geurstoffen”
De watercassula is een invasieve exoot die vennen en kanalen koloniseert. Landelijk uitroeien lijkt niet meer mogelijk, maar verspreiding naar … Lees meer... “Verspreiding Watercrassula voorkomen door goede hygiëne”
Op de vakbeurs Openbare Ruimte vindt u alles over ontwerp, beheer, onderhoud en inrichting openbare ruimte. Speciaal dit jaar aandacht … Lees meer... “Vakbeurs Openbare Ruimte”
De Rijksuniversiteit Groningen zet varkens in om de wildgroei van de berenklauw op de Zernike Campus te bestrijden. “In tegenstelling … Lees meer... “Varkens bestrijden berenklauw in Groningen”
De nazomer is een goed moment om uw tuin voor te bereiden op de herfst. Juist in deze periode zijn … Lees meer... “Voorbereiding op de herfst”
In het Bergerbos in Noord-Limburgse komt op twee plaatsen de Japanse duizendknoop voor. Om te voorkomen dat de Japanse duizendknoop … Lees meer... “Herbie-korrels in de strijd tegen Japanse duizendknoop”
Sinds 2009 zijn in de gemeente Westerveld verschillende experimenten uitgevoerd om de eikenprocessierups tegen te gaan. Een onderdeel was het … Lees meer... “Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups in gemeente Westerveld is succesvol”
Een groene omgeving is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid:
De Stanford University en Wageningen University & Research… Lees meer... “Groene omgeving: goed voor de gezondheid”In de Luikse gemeente Chaudfontaine duiken scheuten van de Japanse duizendknoop op, na de overstromingen van vorige maand. Of ook … Lees meer... “Japanse duizendknoop duikt op in overstroomde gemeente Chaudfontaine (BE)”
‘Onkruid’ klinkt negatief, maar dat is alleen het geval als de planten op een hinderlijke plaats staan. Zo niet, dan … Lees meer... “Stoepplantjes”
Tijdens het Dutch Open organiseert de NGF het jaarlijkse Geo- en agronomieseminar, dit keer met ‘IPM en water’ als thema. … Lees meer... “Golf: geo- en agronomieseminar”
Gister verscheen de nieuwe Onkruidwijzer met gebundelde nieuwsberichten van afgelopen maanden, over o.a. de Japanse duizendknoop en nieuws over chemievrij … Lees meer... “Nieuwe onkruidwijzer uit!”
Er is zeer veel aandacht voor de bestrijding of beheersing van duizendknoop in de groene ruimte. In reactie hierop neemt … Lees meer... “Praktijkdag bestrijding van Aziatische duizendknoop”
Dit jaar hebben gemeenten bij 17% van ruim 109 duizend geïnventariseerde eiken eikenprocessierupsen aangetroffen. Dat is ongeveer de helft van … Lees meer... “Plaagdruk eikenprocessierups gehalveerd, maar verschillen tussen gemeenten”
In de Giessen en haven ‘Het Balkengat’ in Hardinxveld-Giessendam is de exotische plant Cabomba (waterwaaier) aangetroffen. Deze plant groeit heel … Lees meer... “Exotische waterplant Cabomba in Hardinxveld-Giessendam”
In het chemievrije beheer wordt volop gezocht naar passende technieken voor mechanische onkruidbestrijding. De Violette van Milati Grass Machines is … Lees meer... “Gps-gestuurde onkruidverwijderaar”
De Tweede Kamer stemde op donderdag 8 juli in met een motie van het CDA en GroenLinks waarin de regering … Lees meer... “Tweede Kamer wil gebruik van turf in potgrond uitfaseren”
Onze de slogan ’Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ zullen vanaf dit najaar diverse campagnes plaatsvinden om aandacht … Lees meer... “Campagne: Een groener Nederland begint in je eigen tuin!”
Sinds 2012 geeft de werkgroep plaagsoorten van de Unie van Waterschappen een nieuwsbrief over plagen uit. Tot 2020 werd de … Lees meer... “Wat te doen tegen plaagsoorten?”
Door zijn werk bij drinkwaterbedrijf Dunea weet Cees van de Noort als geen ander hoe belangrijk schoon drinkwater is. Hij … Lees meer... “Chemievrij golfbaanonderhoud, voor waterkwaliteit en biodiversiteit”
Dit jaar is Nico van Eerden, met Gildebor verantwoordelijk voor het sportveldonderhoud in Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal, tot … Lees meer... “Nico van Eerden: Fieldmanager of the Year 2021”
De Japanse duizendknoop verdringt door zijn sterke groeikracht inheemse planten en tast bouwwerken, leidingen en wegen aan. Als de plant … Lees meer... “Speurhond voor Japanse duizendknoop?”
Vorige maand beschreven we een reeks van technieken om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Een nieuwe innovatie op dit gebied … Lees meer... “Bevriezing: nieuwe strategie tegen Japanse duizendknoop”
De Japanse duizendknoop is een exotische plant, die door zijn groeikracht schade kan aanbrengen aan leidingen en funderingen. Bekende bestrijdingsmethoden, … Lees meer... “Bestrijding van Japanse duizendknoop d.m.v. hoogspanning”
De reuzenberenklauw heeft negatieve effecten op de biodiversiteit en creëert risico’s voor de volksgezondheid. Omdat de reuzenberenklauw steeds aanweziger is … Lees meer... “Webinar ‘Reuzenberenklauw & burgerparticipatie’”
Vanaf 22 mei t/m 25 juni 2021 kunnen partijen een projectvoorstel indienen bij ‘Samen voor Biodiversiteit’ om de biodiversiteit in de … Lees meer... “Innovatiefonds ‘Samen voor Biodiversiteit’”
Sinds 2017 werd het gebruik van chemie op onverharde terreinen buiten de landbouw verboden, maar de sportvelden hadden daarin een … Lees meer... “Praktische voorbeelden van chemievrij sportveldenbeheer”
Staatssecretaris van Veldhoven heeft dinsdag gereageerd op de motie die de Tweede Kamer onlangs aannam. Zij houdt vast aan het … Lees meer... “Verbod op professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw blijft”
Op donderdagmiddag 29 april 2021 organiseert de NGF van 14.00 tot 15.30 een live webinar met een vraag-en-antwoord sessie over … Lees meer... “Webinar golf: hulp bij OnCourse en GEO-certificering”
Afgelopen coronajaar was een recordjaar voor de tuinbranche: tuineigenaren sloegen massaal aan het tuinieren. Uit consumentenonderzoek van GfK blijkt dat … Lees meer... “Coronacrisis nauwelijks invloed op indeling tuin”
Deze week lanceert ‘Samen Voor Biodiversiteit’ de biodiversiteitswijzer. Wil jij ook graag bijdragen aan biodiversiteitsherstel in jouw omgeving, maar weet … Lees meer... “Biodiversiteitswijzer: ontvang persoonlijke tips”
Weed Free Service en Omrin hebben de handen ineen geslagen voor nog duurzamere onkruidbestrijding volgens hun concept Natural Green Water. … Lees meer... “Restwarmte benut voor onkruidbestrijding met heet water”
De gratis e-learning ‘Pesticidenvrij beheer Natuurgras Sportvelden’ van NOC*NSF ondersteunt vrijwilligers van sportverenigingen bij pesticidenvrij beheer.
Thema’s die aan bod … Lees meer... “E-learning “Pesticidenvrij beheer Natuurgras Sportvelden””
In een Gelderse wegberm is een kruising tussen een Japanse duizendknoop en Chinese bruidssluier gevonden, meldt NatureToday. Behalve een eerdere … Lees meer... “Duizendknoophybride gevonden in Gelderland”
Uit onderzoek in opdracht van het Deltaplan Biodiversiteit blijkt dat veel mensen biodiversiteit belangrijk vinden, maar dat bijna tweederde van Nederland niet … Lees meer... “Maak grijs groener!”
Chemievrij onkruidbeheer in de openbare ruimte levert gezondheidswinst op én bevordert de biodiversiteit. Maar hoe kun je chemievrij beheer nou … Lees meer... “Webinars Chemievrij beheer sportvelden”
Idverde NL, Donker Groep, Krinkels en Dolmans Landscaping Group reageren op de uitspraak van het gerechtshof van Den Haag door … Lees meer... “Vier grootste groenbedrijven roepen op om chemievrij te blijven bestrijden”
Brandbrief
In een brandbrief aan het college van Burgemeester en Wethouders, betogen Stadswerk en VHG dat de intrekking van het … Lees meer... “Stadswerk en VHG roepen gemeenten op chemievrij te blijven werken”
Door sportvelden chemievrij te beheren wordt een goede waterkwaliteit gewaarborgd, en daarmee de gezondheid van kwetsbare groepen en de biodiversiteit … Lees meer... “Webinars chemievrij sportveldenbeheer terugkijken?”
In dit bericht informeren wij u over de rechtelijke uitspraak en de mogelijke gevolgen. Binnenkort komt er een officiële reactie … Lees meer... “Gevolgen rechtelijke uitspraak over gebruik gewasbeschermingsmiddelen buiten de land- en tuinbouw”
De editie 2020 van het Nationaal Golf & Groen symposium zal online plaatsvinden, in de vorm van twee interessante en … Lees meer... “Nationaal Golf & Groen symposium Digitaal”
Het Mulier Instituut ondervroeg 142 gemeenten om te achterhalen in hoeverre zij hun sportvelden chemievrij beheren. Van de deelnemende gemeenten, … Lees meer... “Kwart van de gemeenten weet nog niet wat de wetswijziging gewasbeschermingsmiddelen inhoudt”
Vandaag is de ‘Leidraad beheer reuzenberenklauw’ officieel gelanceerd met een publicatie in het vakblad Tuin & Landschap. De Leidraad biedt … Lees meer... “Lancering Leidraad beheer reuzenberenklauw”
De branchevereniging Tuinbranche Nederland en milieuorganisatie Natuur en Milieu hebben afgesproken om per 1 januari 2022 geen producten meer te … Lees meer... “Tuincentra gaan stoppen met verkoop glyfosaat”
Informatie over tuinonderhoud zonder bestrijdingsmiddelen is belangrijk, ook voor particulieren. Een slim ontwerp en inrichting zijn de eerste stappen. Bijvoorbeeld … Lees meer... “Waar zit wat in?”
Met het hieronder beschreven tienstappenplan wordt het beheer van sportvelden met natuurgras mogelijk zonder chemische bestrijdingsmiddelen.
Het tienstappenplan:
1. Begin … Lees meer... “Tienstappenplan voor het beheer van sportgrasvelden”
De Vereniging Sport en Gemeenten organiseert zes webinars omtrent het verduurzamen van de sport. Tijdens deze duurzaamheidstour gaan experts in … Lees meer... “Presentaties Duurzaamheidstour – Milieuvriendelijk beheer grassportvelden”
De Hoge Gezondheidsraad (HGR), een orgaan van de Belgische overheid, beveelt aan om het gebruik van glyfosaat zo snel mogelijk … Lees meer... “Hoge Gezondheidsraad Belgie adviseert een snelle afbouw van het gebruik van glyfosaat”
Voorkomen is beter dan bestrijden. Met dat motto in gedachten heeft Milieu Centraal een infographic opgesteld vol met tips om … Lees meer... “Tips om plagen te voorkomen”
Klimaatsverandering brengt grote gevolgen met zich mee: plotselinge hitte, lange periodes van droogte, plotse zware regenbuien. In heel Nederland worden … Lees meer... “Verduurzaming van de sport – webinars sept.-mrt.”
In de gemeenten Weststellingwerf en Westerveld worden geparasiteerde nesten van de eikenprocessierups verzameld in containers. Onderzoeker Silvia Hellingman heeft samen … Lees meer... “Speciale kast voor geparasiteerde eikenprocessierupsen”
Dit jaar is de gemeente Gouda verkozen tot BovensteBesteBermbeheerder. De gemeente zet zich al jaren in om in de bermen … Lees meer... “Gemeente Gouda is BovensteBesteBermbeheerder 2020”
De aanplant van sedum (vetplantjes) heeft vele voordelen. De planten kunnen goed tegen droogte en nemen CO2 en fijnstof op. … Lees meer... “De voordelen van sedum”
Sinds 2015 werkt Stichting Steenbreek samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies aan een groenere leefomgeving. Waar stenen door groen … Lees meer... “Al bijna 140 gemeenten aangesloten bij Stichting Steenbreek”
Het bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRo) van de NVWA heeft de risico’s van vier Aziatische duizendknopen (de Japanse duizendknoop, bastaardduizendknoop, … Lees meer... “Advies BuRO NVWA: ‘Tref maatregelen om verspreiding Japanse duizendknoop te voorkomen’”
Bekijk een leuke uitzending van het regionale tv-programma ROEG! over tuinieren zonder gif.
Wil je weten hoe je van je tuin een natuurlijk paradijsje maakt, zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen? Doe dan van … Lees meer... “Doe mee met de 10-daagse onkruidchallenge!”
Vanaf 1 april 2020 geldt een verbod: alleen in enkele situaties en als het écht onvermijdelijk is mogen gewasbeschermingsmiddelen worden … Lees meer... “Gezonde sportgrasvelden zonder gewasbeschermingsmiddelen: hoe doe je dat?”
Buiten de landbouw mogen professionele gebruikers (aannemers, gemeente-ambtenaren, (vrijwillige) beheerders, etc.) geen gewasbeschermingsmiddelen toepassen. Op dat verbod geldt een aantal … Lees meer... “Bekendmaking uitzonderingen gewasbescherming openbare ruimte”
De plaagdruk buxusmot lijkt in Vlaanderen af te nemen, meldt het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) in Vlaanderen. … Lees meer... “Plaagdruk buxusmot neemt af”
Afgelopen maanden hebben tien regiobijeenkomsten plaatsgevonden over het thema chemievrij sportveldenbeheer. Tijdens de bijeenkomsten werd door het Ministerie van Infrastructuur … Lees meer... “Presentaties regiobijeenkomsten beschikbaar”
In lijn met de adviezen van de Rijksoverheid betreffende het Coronavirus zijn de laatste twee regiobijeenkomsten op 24 en 26 … Lees meer... “Regiobijeenkomsten 24 en 26 maart uitgesteld”
Jaap Verhagen, fieldmanager voor de gemeente Zutphen, is op de vakbeurs Sportaccommodaties verkozen tot Fieldmanager of the Year 2020. Verhagen … Lees meer... “FC Zutphen verslaat Ajax: Jaap Verhagen verkozen tot Fieldmanager of the Year”
Elke jaar verkiest vakblad de Fieldmanager een grasmeester tot ‘Fieldmanager of the Year’. De vier finalisten van dit jaar zijn … Lees meer... “Titelstrijd beste grasmeester van het jaar”
Lees de laatste ontwikkelingen over chemievrij werken, door zowel particulieren als professionals die de openbare ruimte, sport- en recreatieterreinen beheren … Lees meer... “Laatste nieuws in Onkruidwijzer februari 2020”
De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die dankzij zijn sterke groeikracht inheemse soorten verdringt. Het bestrijden van bovengrondse delen … Lees meer... “Verhitting van zandgrond als bestrijding van Japanse duizendknoop”
Eerste acht regiobijeenkomsten chemievrij beheer sportgrasvelden erg geslaagd
In de eerste twee maanden van 2020 hebben acht regiobijeenkomsten over chemievrij … Lees meer... “Van de voetbalclub in Wolvega tot het Neptunus Family Stadium in Rotterdam”
Dagvoorzitter Gerben Zijlstra (Cumela) gaf dinsdag 21 januari in Drenthe de aftrap voor de 12 regiobijeenkomsten over het chemievrij beheren … Lees meer... “Regiobijeenkomsten over chemievrij beheer sportgrasvelden van start!”
Veel mensen gebruiken schoonmaak- of keukenazijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, hoewel dit niet is … Lees meer... “Azijn tegen groene aanslag: risico’s voor milieu en gebruiker”
Ondanks steeds meer beschikbare praktijkkennis, blijven invasieve planten gemeenten voor grote vraagstukken stellen in de openbare ruimte. Welke acties worden … Lees meer... “Uitnodiging bijeenkomst ‘Slim aan de slag met invasieve planten’”
Op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Ernst Bos met medewerking van velen uit het vakgebied de … Lees meer... “Handreiking pesticidenvrij sportgrasbeheer”
Hoe kunt u uw sportveld chemievrij beheren met behoud van de speelkwaliteit? Deze vraag staat centraal tijdens twaalf regiobijeenkomsten chemievrij … Lees meer... “Regiobijeenkomsten chemievrij beheer sportgrasvelden”
Onkruid is op veel niet-chemische manieren te bestrijden, waaronder met heet water. Sinds kort is ook de elektrische variant van … Lees meer... “Elektrische heetwater-machine”
Hoewel ze decoratief zijn, mogen de gedroogde takken van de reuzenberenklauw helemaal niet verhandeld worden. Bij het oogsten en vervoeren … Lees meer... “Koop geen decoratieve reuzenberenklauw!”
Aziatische duizendknopen zijn invasieve exotische plantensoorten, die schade aan gebouwen en dijken kunnen aanbrengen en bovendien inheemse soorten kunnen verdringen. … Lees meer... “Landelijk protocol ‘Omgaan met Aziatische duizendknopen’”
In de brief van 25 oktober geeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven, mede namens de minister voor Medische Zorg en Sport, … Lees meer... “Actuele ontwikkelingen in gewasbescherming buiten de landbouw”
Op woensdag 30 oktober vindt op Papendal het ConGras 2019 plaats. Deze dag zal draaien om de nieuwste ontwikkelingen in … Lees meer... “ConGRAS 2019”
Het afgelopen voorjaar is door Jack Grehan, student van Avans Hogeschool, een afstudeeropdracht uitgevoerd – binnen het project Schoon Water … Lees meer... “Informeren van golfers draagt bij aan beter begrip voor chemievrij werken”
De twee nieuwste toolboxkaarten voor professionals geven informatie over de preventie en bestrijding van exotische kruidachtige plantensoorten en houtige opslag. … Lees meer... “Nieuwe toolboxkaarten over bestrijding exotische plantensoorten”
Spoorbeheerder ProRail wil op zoek naar een chemievrije aanpak om hardnekkige onkruiden als de Japanse Duizendknoop te bestrijden. Dergelijke soorten … Lees meer... “ProRail start proeven met chemievrije onkruidbestrijding.”
Het RIVM heeft een consumentenonderzoek uitgevoerd waarin respondenten is gevraagd hoe zij ratten, muizen en groene aanslag bestrijden. Van de … Lees meer... “Veertig procent van de particulieren gebruikt chemische bestrijdingsmiddelen”
Er komt veel kijken bij duurzaam beheer van sportgras (kortgrasvegetatie). De factsheets van de Golfalliantie (NGF, NVG, NGA) dragen bij … Lees meer... “Nieuwe factsheets over beheer van golfbanen”
Op 25 september vond de landelijke bijeenkomst eikenprocessierups plaats. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de samenwerkende partijen van het Kennisplatform … Lees meer... “Landelijke Bijeenkomst Eikenprocessierups”
Afgelopen jaar heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoek gedaan naar de naleving van de gewasbeschermingswetgeving. Een van de … Lees meer... “Kwart van de professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw overtreedt de regels”
Op 12 september vond de bijeenkomst Biociden plaats, georganiseerd door Unie van Waterschappen. Belangrijk thema deze dag was het chemievrij … Lees meer... “Bijeenkomst Biociden – chemievrij beheer kunstgrasvelden”
In 2020 zullen sportverenigingen hun velden zonder chemische bestrijdingsmiddelen gaan beheren, zoals in de Green Deal van 2015 werd afgesproken. … Lees meer... “Chemievrij sportveldenbeheer in Meppel”
Invasieve planten stellen gemeenten voor steeds grotere vraagstukken in de openbare ruimte. Welke acties worden ondernomen als het gaat om … Lees meer... “Bijeenkomst ‘Slim aan de slag met invasieve planten’”
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat instanties als gemeenten, waterschappen, provincies, defensie, ProRail en … Lees meer... “Nederlandse overheid gebruikt minder chemische bestrijdingsmiddelen”
Het is al langer bekend dat eikenprocessierupsen soms grondnesten vormen en daarin verpoppen. Afgelopen jaar bleek dat eikenprocessierupsen in verlengde … Lees meer... “Bestrijding van de eikenprocessierups”
Met onder andere:
Verbruiksverbod voor gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden blijft per 2020 gehandhaafd Vier nieuwe toolboxkaarten over chemievrij onkruidbeheer online, naast… Lees meer... “Tweede onkruidwijzer 2019 beschikbaar”In 2015 hebben sportbonden en terreinbeheerders in de Green Deal sportvelden afspraken gemaakt. Hieronder vallen alle sportvelden van gras, zoals … Lees meer... “Gebruiksverbod blijft per 2020 gehandhaafd voor gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden”
Naast de toolboxkaarten voor particulieren staan er nu drie nieuwe kaarten voor professionals online:
–Chemievrije onkruidbestrijding op niet-verhardingen in openbaar … Lees meer... “Toolboxkaarten voor professionals”
Op 9 mei organiseren Natuur & Ruimte, invasieve exoten B.V. en Stichting Probos in samenwerking met de Renkumse duizendknoopbrigade een … Lees meer... “Praktijkdag bestrijding Aziatische duizendknopen”
Recreatiebedrijven hebben tot 2020 de tijd om over te stappen op chemievrij onkruidbeheer (Green Deal Gebruik gewasbeschermingsmiddelen sportvelden); vanaf dat … Lees meer... “Evaluatie milieuvriendelijke onkruidbestrijding op recreatieterreinen”
Nu er dit voorjaar/zomer weer in de tuin gewerkt wordt en onkruid opduikt is het een goed moment om je … Lees meer... “Nu online: toolboxkaart pesticidevrije onkruidbestrijding (voor particulieren)”
Wanneer het onderhoud van een bedrijfsterrein of tuin uitbesteed wordt, is het belangrijk voor de opdrachtgever om te weten dat … Lees meer... “Uitbesteding groenonderhoud: verplicht zonder chemie”
Naast toolboxkaarten voor particulieren is nu de eerste kaart voor professionals beschikbaar: ‘1. wet- en regelgeving gewasbeschermingsmiddelen‘ . U krijgt … Lees meer... “Nieuwe toolboxkaart over wet- en regelgeving”
Op 30 april maakt u kennis met de nieuwe beslisboom voor het beheer van Amerikaanse vogelkers. Hierin wordt uitgewerkt wanneer … Lees meer... “Bijeenkomst: Beheer Amerikaanse vogelkers”
Theoriecursus chemievrije bestrijding Aziatische duizendknopen
Op 21 maart 2019 organiseert Natuur & Ruimte, invasieve exoten BV, weer de ééndaagse cursus … Lees meer... “Praktijkdag en theoriecursus chemievrije bestrijding Aziatische duizendknopen”
Schoon Water voor Brabant nodigt u van harte uit voor een informatiebijeenkomst over pesticidevrij beheer van golfbanen op 9 april … Lees meer... “Bijeenkomst: Pesticidevrij beheer golfbanen, belemmering of kans?”
Schoon Water voor Brabant nodigt u van harte uit voor een informatie-bijeenkomst over pesticidevrij beheer van sport- en recreatieterreinen. Samen … Lees meer... “Bijeenkomst: Recreatie en sport, op weg naar chemievrij beheer”
Veehouders en natuurbeheerders geven vee ontwormingsmiddelen om de dieren te beschermen tegen wormen. Die middelen komen via de mest in … Lees meer... “Minder ontwormingsmiddelen bij vee betekent meer biodiversiteit”
Op kunstgrasvelden, en vooral hockeyvelden, tennisbanen en korfbalvelden, kan aangroei van algen en mossen zorgen voor … Lees meer... “Gewasbeschermingsmiddelen en biociden op kunstgrasvelden”
De eerste toolboxkaarten staan online en zijn toegespitst op de volgende thema’s:
-Voorkom ongewenste kruidgroei op verhardingen
-Voorkom ongewenste kruidgroei in groenzones… Lees meer... “Toolboxkaarten online”
In de problematiek rondom invasieve exoten geldt “voorkomen is beter dan genezen”. Daarom is het aan te raden zorgvuldig met … Lees meer... “Invasieve exoten, tuin er niet in!”
Bij woekerend onkruid in de tuin kun je je als particulier wenden tot het tuincentrum. In 2017 werd de Green … Lees meer... “Tuincentra geven nog te vaak het advies om te spuiten”
Stichting Probos en de provincie Gelderland zijn een praktijkproef gestart waarbij het effect van heet water als bestrijding van de … Lees meer... “Praktijkproeven heetwaterbestrijding Japanse duizendknoop”
Op vrijdag 28 september 2018 vieren we de 10e editie van de Beheerdersdag, dé kennis- en netwerkdag voor bos- en … Lees meer... “Meld u aan voor de Beheerdersdag”
De Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) vormt de laatste jaren een steeds groter probleem in veel gemeenten. De plant is een … Lees meer... “Advies: koop geen Polygonumstokken (Japanse Duizendknoop)”
Lees de OnkruidWijzer juli 2018 online….
Is 3 x per jaar gratis nieuws, tips en antwoorden op vragen over chemievrije … Lees meer... “Tweede OnkruidWijzer is uit!”
Sinds het verbod op professioneel gebruik van bestrijdingsmiddelen en de Green Deals zijn groenbeheerders massaal overgestapt op niet-chemische methoden, zoals … Lees meer... “Onkruidmachineproducenten bespreken twee jaar Green Deal”
Chemievrij beheer van sportvelden is speerpunt in Schoon Water voor Brabant en Schoon Water Zeeland. De nadruk daarbij ligt op … Lees meer... “Chemievrij bestrijden van algen op kunstgrasvelden goed mogelijk”
Sinds 1 november 2017 geldt een verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw, zoals bij het beheer van … Lees meer... “De NVWA gaat verbod op gewasbescherming buiten landbouw controleren ”
Last van zevenblad in de tuin? Maak er een heerlijke soep van! Het recept vind je op de website van … Lees meer... “Duurzaam tuinadvies en (h)eerlijke onkruidrecepten”
Als nieuwe partner in het project Bee Deals wil de golfbaan Liemeer een bijdrage leveren aan de leefomgeving van wilde … Lees meer... “Golfbaan Liemeer in Nieuwveen in actie voor de bij”
In de Green Deal Sportvelden (GDS) is een duidelijke afspraak gemaakt: vanaf 2021 is het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen bij … Lees meer... “Impressie studiedag Green Deal Sportvelden”
Stichting Probos heeft een online beslisboom ontwikkeld die terreinbeheerders handvatten biedt voor voorkoming van verspreiding van duizendknoop en helpt om … Lees meer... “Lancering online beslisboom bestrijding duizendknoop”
Velt publiceert regelmatig nuttige filmpjes met tips over pesticidevrij tuinieren, bijvoorbeeld over:
Hoe verwijder je onkruid van verhardingen? Hoe zorg… Lees meer... “Tuintips van Velt over pesticidevrij tuinieren”Een symposium over invasieve exoten voor en door terreinbeheerders is gehouden op donderdag 8 februari 2018 in Nijkerk. Het symposium … Lees meer... “Symposium invasieve exoten: presentaties en verslagen beschikbaar”
De Green Deal Sportvelden (GDS) heeft als doel ervoor te zorgen dat vanaf 2020 geen gewasbeschermingsmiddelen meer worden gebruikt op … Lees meer... “Lancering Innovatienetwerk Green Deal sportvelden. Doet u mee?”
De Branchevereniging Organische Reststoffen (BVOR) heeft een nieuwe factsheet uitgegeven over het veilig verwerken van Japanse duizendknoop. De Factsheet Verantwoorde … Lees meer... “Factsheet Veilig verwerken Japanse duizendknoop”
OnkruidVergaat.nl voorziet duidelijk in een behoefte: al meer dan 10.000 bezoekers hebben sinds 2016 de site bezocht. Bezoekers bekijken elke … Lees meer... “Al meer dan 10.000 bezoekers onkruidvergaat.nl”
De OnkruidWijzer bundelt het laatste nieuws van Onkruidvergaat.nl en het Schoon Water Forum voor iedereen die pesticidevrij wil werken: hoveniers, … Lees meer... “Eerste OnkruidWijzer OnkruidVergaat.nl: heeft u zich al aangemeld?”
Aziatische duizendknopen zijn invasieve uitheemse plantensoorten die zeer moeilijk te bestrijden zijn. Ze rukken steeds verder op in onder meer … Lees meer... “Eindresultaten Praktijkproef Bestrijding Duizendknoop”
Velen zijn het erover eens: pesticiden zijn schadelijk voor onze gezondheid en natuur. Bovendien zijn ze overbodig in een gezonde … Lees meer... “Leer ecologisch tuinieren met de Velt-app Tuintalent”
Recent heeft De Golfalliantie (NGF, NGA en NVG) een groot aantal artikelen, die verschenen zijn in diverse tijdschriften, overzichtelijk beschikbaar … Lees meer... “Publicaties en factsheets van de Golfalliantie overzichtelijk beschikbaar”
Onder de titel ‘Samen werken aan de volgende stap in onkruidbeheer’ heeft een groot aantal organisaties in het najaar van … Lees meer... “Presentaties beschikbaar van werksessies chemievrij onkruidbeheer 2017”
Met ingang van 1 november 2017 geldt het verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op ‘overige terreinen‘ voor professionele gebruikers … Lees meer... “1 november: Verbod gebruik gewasbeschermingsmiddelen op ‘overige terreinen’ voor professionele gebruikers”
Een aantal invasieve exoten zijn moeilijk te bestrijden, waaronder duizendknopen. Natuur & Ruimte invasieve exoten organiseert een cursus over de … Lees meer... “Cursusdag pesticidevrije bestrijding van duizendknopen”
Onder de titel ‘Samen werken aan de volgende stap in onkruidbeheer’ organiseert een groot aantal organisaties dit najaar Werksessies Chemievrij … Lees meer... “Werksessies chemievrij onkruidbeheer 2017”
Vanaf november 2017 geldt een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen op onverharde terreinen door professionele gebruikers buiten de land- … Lees meer... “OnkruidVergaat.nl: Kennisportaal voor pesticidevrije bestrijdingsmethodes buiten de landbouw”
Dit jaar zijn de adviesbureaus CLM en Eco Consult gestart, samen met de Natuur en Milieufederatie Drenthe en Natuur en … Lees meer... “Bijeenkomst: Pesticidevrij beheer natuurgrasvelden”
Wespen, mieren, muggen en (fruit)vliegen komen in augustus massaal tevoorschijn. 1 op de 5 Nederlanders grijpt naar chemische middelen om … Lees meer... “Augustus is vliegende insecten maand”
Op voorspraak van Joke Schauvliege (Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw) en Jo Vandeurzen (Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid … Lees meer... “Vlaams verbod voor particulieren op gebruik glyfosaat”
De Belgische minister van Landbouw legt binnenkort een besluit voor om het op de markt brengen van herbiciden te verbieden. … Lees meer... “Belgische minister voornemens tot verkoopverbod van herbiciden aan particulieren (ook glyfosaat)”
Er zijn chemische bestrijdingsmiddelen die u kunnen helpen bij het onkruidvrij houden van de bestrating in uw tuin. Dit is … Lees meer... “Overzicht van niet-chemische onkruidbestrijdingstechnieken voor particulieren”
96% van de hoveniers, aannemers en gemeenten is bekend met het verbod op gebruik gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen. Dit blijkt uit … Lees meer... “Hoveniers, aannemers en gemeenten bekend met verbod”
Op 9 februari 2017 is de Green Deal verantwoord particulier gebruik gewasbeschermingsmiddelen getekend. Deelnemende partijen (naast het Rijk) zijn Tuinbranche … Lees meer... “Minder gif in de tuin: Green Deal verantwoord particulier gebruik gewasbeschermingsmiddelen”
In het najaar van 2016 zijn vier bijeenkomsten georganiseerd voor gemeenten, groenvoorzieners, aannemers, adviseurs en ander geïnteresseerden. Op deze bijeenkomsten … Lees meer... “Samenvatting nationale bijeenkomsten: niet-chemische onkruidbestrijding op verharding 2016”
Wegens succes herhaald: vijfde chemievrije bijeenkomst georganiseerd in Lelystad, 26 januari 2017
In oktober en november hebben 4 nationale chemievrije … Lees meer... “Extra chemievrije bijeenkomst in Lelystad”
In de Belgische gemeente Oostende ligt het sportpark De Schorre. Het beheer zonder pesticiden is geleidelijk ingevoerd, sinds 2009 is … Lees meer... “Belgisch sportpark “De Schorre” over chemievrij beheer voetbalvelden”
Deze tipkaart geeft informatie over het beoogde verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen op verharding en in het groen. Het … Lees meer... “Tipkaart chemievrij beheer verhardingen en groen”
Sinds 31 maart jl. is het professioneel gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen niet meer toegestaan. Vanaf november 2017 geldt … Lees meer... “Uitnodiging kennisbijeenkomsten Chemievrij onkruidbeheer op verhardingen”
Recent heeft Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de tweede kamer herhaald dat ze streeft naar … Lees meer... “Update gewasbeschermings-beleid niet-landbouw”
Lees alles over de stand van zaken over de uitwerking van de Green Deal Recreatiesector op de site van Recron:… Lees meer... “Laatste nieuws voor recreatieve bedrijven”
4 oktober | 18 oktober | 27 oktober | 3 november
Sinds 31 maart jl. is het professioneel gebruik … Lees meer... “Save the date: Kennisbijeenkomsten chemie-vrij onkruidbeheer op verhardingen”
Speciaal voor de Drentse consument is een website gemaakt met tips voor chemievrij beheer van uw tuin en klinkers. Ook … Lees meer... “Website vol met tips voor consument”
Het bestrijdingsmiddel glyfosaat (Round up) is regelmatig in het nieuws. Onlangs werd duidelijk dat het middel in Europa met 18 … Lees meer... “Verwarring rond glyfosaat op verhardingen opgelost”
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in samenwerking met VELT (de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) een webtool ontwikkeld: ‘mijn gifvrije … Lees meer... “Webtool voor gifvrije (moes)tuin”
Als u op deze website niet de informatie kunt vinden waarnaar u zoekt, dan kunt u uw vraag stellen op … Lees meer... “Schoon Water Forum: voor al uw vragen en uw directe lijntje naar ministerie I&M!”
Vrijwilligers leveren in veel gemeenten een belangrijke bijdrage aan het onderhoud van sportvelden. Ze doen vooral de eenvoudiger, maar arbeidsintensieve … Lees meer... “Betere sportvelden met onbetaalbaar vrijwilligerswerk”
Lees alle informatie over deze wetswijziging: www.onkruidvergaat.nl/wet-en-regelgeving/
www.schoon-water.nl/forum
Gemeenten moeten vanaf 2016 hun verhardingen chemievrij beheren. Overige tereinen (openbaar groen en sportvelden) volgen in de jaren erna. … Lees meer... “Forum voor gemeenten online”
zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-543708.pdf
Staatssecretaris Mansveld (Milieu) legt in een brief aan de 2e Kamer uit waarom zij geen algemene uitzondering voor ‘laag-risico … Lees meer... “Geen algemene uitzondering ‘laag-risico middelen’”
www.vewin.nl/Waterspiegelartikelen/05-Bestrijdingsmiddelenatlas02%202015.pdf
Kennisinstituten Alterra en RIVM gaan een bestrijdingsmiddelenatlas voor grondwater ontwerpen,
naar analogie van de bestaande versie voor oppervlaktewater.
KNVB Brochure
Vers van de pers! Een prachtige KNVB-brochure over (het voorkomen van) ziekten, plagen en ongewenste gewassen op grassportvelden. … Lees meer... “KNVB brochure ‘Ziekten, plagen en ongewenste gewassen op grassportvelden’”
www.schoon-water.nl/2014/11/06/lancering-tipkaart-chemievrij-beheer-sportvelden-kan/
Schoon water Brabant lanceerde 6 november de ‘tipkaart chemievrij beheer sportvelden’.
De boodschap? Het kán!
www.zonderisgezonder.be
In België zet de Vlaamse Milieumaatschappij de aanval in tegen onnodig pesticidengebruik met de slogan ‘zonder is gezonder’.
Neem … Lees meer... “Zonder is gezonder…. aldus onze Zuiderburen”