Maai mei niet

Laat je gazon groeien in mei, tel het laatste weekend van mei jouw bloemen in een vierkante meter van je gazon en geef deze online door. Zo wordt jouw Nectarscore berekend! Met alle resultaten van Nederland weten we na deze maand wat er groeit in onze omgeving en hoeveel extra bijen we in mei helpen overleven. Ben je tuinbezitter of groenbeheerder en wil je graag meedoen? Goed nieuws: je kunt gewoon achterover leunen, want je bereikt het meest door minder te doen (en daar mag je nu in april al mee starten). Zie voor meer info de campagne site.

Vier algemene 4 maaitips voor tuinbezitters:

  1. Kies de juiste maaiplek
    Kies de plek achter in je tuin zodat je er niet te vaak overheen loopt, of maai alleen een strook kort voor de looppaden. Laat de plek die je niet maait het liefst in de volle zon staan (insecten houden van warmte). Maai halve stroken per keer, zo overbelast je je grasmaaimachine niet.
  2. Maai creatief
    Wie zegt dat alles strak moet? Maai het gazon in figuren (bijvoorbeeld een cirkel of rechthoekige stroken). Gefaseerd maaien is ideaal: als je elke week een ander stukje van de tuin maait, creëer je verschillende lengtes in je gras en dus verschillende plekjes voor allerlei beestjes.
  3. Vermijd pesticiden en bemest niet
    Chemische bestrijdingsmiddelen zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder, voor je tuin en voor jezelf. Als je niet bemest zal de groei van je gazon vertragen en krijgen bloemen meer kansen! (kijk op de toolboxkaart voor tips over een gezond gazon)
  4. Speel met de lengte van je gras
    Probeer eens te maaien op een hogere stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte en mosvorming, en dieren vinden er een schuilplaats of planten waarop ze hun eitjes leggen. Houd het gras kort waar je loopt en maai de andere stukken minder frequent, zodat alles mooi in bloei kan komen. Sommige stukken maai je bijvoorbeeld eenmaal in juni en eenmaal in september.