Slakkenbestrijding met aaltjes: kopen of zelf kweken?
Eten naaktslakken jouw planten massaal op? Met aaltjes kun je ze pesticidevrij bestrijden. Je kunt ze kopen en zelf kweken.


Leidraad voor de beheersing van de eikenprocessierups (NVWA)

De Leidraad beheersing eikenprocessierups 2013 is een stapsgewijze handreiking voor de professionele beheerders om beheerkeuzes te kunnen maken. Deze leidraad gaat uit van chemievrije bestrijding en is vermeld in de toelichting van de wettelijke Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden (rgb). De leidraad geeft algemene informatie over de eikenprocessierups. Daarnaast is er ook een uitgewerkt stappenplan beschikbaar voor risico-inventarisatie, waarneming, registratie, voorzorgsmaatregelen en bestrijding.


Voorkomen en biologisch bestrijden van de buxusmot

Velt geeft een overzicht van hoe de buxusmot te voorkomen en biologisch te bestrijden is.
Daarnaast wordt uitgelegd uit hoe de mot te herkennen is en welke schade het insect precies aanricht.


Tuintips van Velt over pesticidevrij tuinieren

Velt publiceert regelmatig nuttige filmpjes met tips over pesticidevrij tuinieren.


Velt-app Tuintalent (downloaden in Play en App store)

Leer ecologisch tuinieren met de Velt-app Tuintalent

Velen zijn het erover eens: pesticiden zijn schadelijk voor onze gezondheid en natuur. Bovendien zijn ze overbodig in een gezonde tuin. Maar hoe doe je dat dan: je terras, oprit of (moes)tuin op een natuurlijke manier onderhouden? Met de app Tuintalent leer je alles over ecologisch tuinieren. Zo maak ook jij van je terras, oprit of tuin een wonderlijk plekje. En dat helemaal met respect voor plant en dier.

Je download Tuintalent gratis voor je smartphone, zowel voor Android als iOs.


Webtool gifvrije (moes)tuin

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in samenwerking met VELT (de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) een webtool ontwikkeld: ‘mijn gifvrije tuin’ . Deze tool geeft tips om uw stadstuinen, grote tuinen, moestuinen, en speeltuinen zonder bestrijdingsmiddelen te onderhouden. Duidelijke foto’s, illustraties en korte teksten leggen bondig uit wat u in de praktijk kunt doen. Dit maakt het tot een waardevolle webtool voor iedere particulier.


Milieuvriendelijk bestrijden van ongedierte

Informatie uit de bestrijdingsgids van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). U vindt er preventieve maatregelen en chemievrije bestrijdingsmethoden om overlast van ongewenste dieren zo nodig te voorkomen. Zo vindt u tips om houtworm, kakkerlakken, mieren, mollen, motten, muggen, muis/ muizen, ratten, slakken, vliegen, vogels, wespen en woelratten te bestrijden. Stel uzelf de vraag of het überhaupt nodig is om ze te bestrijden.Milieuvriendelijk(er) ongediertebestrijding

Informatie van Milieu Centraal met o.a.:

  • tips ter preventie, zoals dichten van kieren en naden en verwijderen van aangetaste delen
  • informatie over plaagdieren (houtwormen, kakkerlakken, mieren, motten, muggen, muis/ muizen, plagen op kamerplanten, vlooien, zilvervisjes en papiervisjes)

Tips voor milieuvriendelijk(er) ongediertebestrijding in uw tuin

Andere pagina van Milieu Centraal, met algemene tips tegen plagen in de tuin, zoals de aanwezigheid van natuurlijke vijanden, plantkeuze, mollen en molshopen, omgang met gft-afval. Ook links over enkele specifieke plagen: slakken (filmpje: Hoe houd je slakken uit de tuin), schimmels en vraatinsecten.


www.kad.nl

Als u ondanks uw pogingen ter preventie toch te maken krijgt met een plaag dan doet u er vaak verstandig aan professioneel advies in te winnen. Dit advies kunt u o.a. krijgen bij het Kenniscentrum Dierplagen (KAD).

www.kad.nl/soortenregister.htm

Op de website van het KAD vindt u o.a. dit zeer uitgebreide soortenregister.

www.kad.nl/nl/diensten/onderzoek/determinatie

Mocht u toch nog twijfel hebben over de diersoort dan kunt u dit ook door het KAD laten onderzoeken.

TIP
Hoewel de meeste professionele ongediertebestrijders binnen de grenzen van de wet zullen opereren, kan de manier waarop met chemische bestrijdingsmiddelen wordt omgesprongen nogal verschillen per bedrijf. Zoek daarom naar bedrijven die duurzaamheid hoog in hun vaandel hebben en er prat op gaan alleen in uiterste noodzaak chemie toe te passen.


Veelgestelde vragen over onkruid

Antwoord op veelgestelde vragen over onkruid op de Vlaamse website van Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren).


www.2020pesticidevrij.nu

www.2020pesticidevrij.nu

Onderhoud u uw tuin zonder bestrijdingsmiddelen? Dan kunt u uw areaal (aantal m2) via deze website aanmelden, zodoende wordt het chemievrije areaal in Nederland en België groter. Ook staan er tips op de website om mossen&algen, ongewenste dieren, ziekte & andere plagen zo nodig chemievrij te verwijderen/bestrijden. De site streeft erna dat alle chemische bestrijdingsmiddelen in 2020 uit de winkelrekken zijn verdwenen. Dit doen ze door burgers, industrie en overheid te informeren.  Zie www.2020pesticidevrij.nu