Onkruidvergaat.nl

Voorkomen en biologisch bestrijden van de buxusmot

De buxusmot zorgt de laatste jaren voor veel schade in Nederlandse tuinen. Om hun struiken te redden zijn mensen al snel geneigd naar bestrijdingsmiddelen te grijpen. Veel middelen zijn echter ook giftig voor bijen, hommels en wellicht ook mezen. Probeer daarom liever de niet-chemische bestrijdingsmethoden van de volgende sites:

  • Velt: informatie over het herkennen en het preventief en curatief bestrijden van de buxusmot.
  • Vogelbescherming: informatie over het vervangen van (aangetaste) buxus door vogelvriendelijke alternatieven.
  • Vlinderstichting: informatie over de oorsprong van de buxusmot, zijn toename in Nederland en verschillende bestrijdingsmethoden. Daarnaast deelt de site tips van tuineigenaren.
  • Milieucentraal: informatie over de aanpak bij de eerste signalen van rupsen en de aanpak van zwaar aangetaste struiken.

Last van de buxusmot? De toolboxkaart helpt je op weg

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) heeft deze kaart voor particulieren opgesteld om hulp te bieden bij de bestrijding van de buxusmot.


Slakkenbestrijding met aaltjes: kopen of zelf kweken?

Eten naaktslakken jouw planten massaal op? Met aaltjes kun je ze pesticidevrij bestrijden. Je kunt ze kopen en zelf kweken.


Tuintips van Velt over pesticidevrij tuinieren

Velt publiceert regelmatig nuttige filmpjes met tips over pesticidevrij tuinieren.


Velt-app Tuintalent (downloaden in Play en App store)

Leer ecologisch tuinieren met de Velt-app Tuintalent

Velen zijn het erover eens: pesticiden zijn schadelijk voor onze gezondheid en natuur. Bovendien zijn ze overbodig in een gezonde tuin. Maar hoe doe je dat dan: je terras, oprit of (moes)tuin op een natuurlijke manier onderhouden? Met de app Tuintalent leer je alles over ecologisch tuinieren. Zo maak ook jij van je terras, oprit of tuin een wonderlijk plekje. En dat helemaal met respect voor plant en dier.

Je download Tuintalent gratis voor je smartphone, zowel voor Android als iOs.


Webtool gifvrije (moes)tuin

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in samenwerking met VELT (de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) een webtool ontwikkeld: ‘mijn gifvrije tuin’ . Deze tool geeft tips om uw stadstuinen, grote tuinen, moestuinen, en speeltuinen zonder bestrijdingsmiddelen te onderhouden. Duidelijke foto’s, illustraties en korte teksten leggen bondig uit wat u in de praktijk kunt doen. Dit maakt het tot een waardevolle webtool voor iedere particulier.


Milieuvriendelijk bestrijden van ongedierte

Informatie uit de bestrijdingsgids van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). U vindt er preventieve maatregelen en chemievrije bestrijdingsmethoden om overlast van ongewenste dieren zo nodig te voorkomen. Zo vindt u tips om houtworm, kakkerlakken, mieren, mollen, motten, muggen, muis/ muizen, ratten, slakken, vliegen, vogels, wespen en woelratten te bestrijden. Stel uzelf de vraag of het überhaupt nodig is om ze te bestrijden.



Milieuvriendelijk(er) ongediertebestrijding

Informatie van Milieu Centraal met o.a.:

  • tips ter preventie, zoals dichten van kieren en naden en verwijderen van aangetaste delen
  • informatie over plaagdieren (houtwormen, kakkerlakken, mieren, motten, muggen, muis/ muizen, plagen op kamerplanten, vlooien, zilvervisjes en papiervisjes)

Tips voor milieuvriendelijk(er) ongediertebestrijding in uw tuin

Andere pagina van Milieu Centraal, met algemene tips tegen plagen in de tuin, zoals de aanwezigheid van natuurlijke vijanden, plantkeuze, mollen en molshopen, omgang met gft-afval. Ook links over enkele specifieke plagen: slakken (filmpje: Hoe houd je slakken uit de tuin), schimmels en vraatinsecten.

Slimme tips tegen plagen

Infographic van Milieu Centraal, met informatie over de nestplek, de natuurlijke vijanden en geschikt lokaas van tien veelvoorkomende plagen.


www.kad.nl

Als u ondanks uw pogingen ter preventie toch te maken krijgt met een plaag dan doet u er vaak verstandig aan professioneel advies in te winnen. Dit advies kunt u o.a. krijgen bij het Kenniscentrum Dierplagen (KAD) waarop veel diersoorten te vinden zijn: https://www.kad.nl/kennisbank/dierplagen/

Mocht u toch nog twijfel hebben over de diersoort dan kunt u dit ook door het KAD laten onderzoeken: https://www.kad.nl/dienstverlening/determinatie/

TIP
Hoewel de meeste professionele ongediertebestrijders binnen de grenzen van de wet zullen opereren, kan de manier waarop met chemische bestrijdingsmiddelen wordt omgesprongen nogal verschillen per bedrijf. Zoek daarom naar bedrijven die duurzaamheid hoog in hun vaandel hebben en er prat op gaan alleen in uiterste noodzaak chemie toe te passen.


www.2020pesticidevrij.nu

www.2020pesticidevrij.nu

Onderhoud u uw tuin zonder bestrijdingsmiddelen? Dan kunt u uw areaal (aantal m2) via deze website aanmelden, zodoende wordt het chemievrije areaal in Nederland en België groter. Ook staan er tips op de website om mossen&algen, ongewenste dieren, ziekte & andere plagen zo nodig chemievrij te verwijderen/bestrijden. De site streeft erna dat alle chemische bestrijdingsmiddelen in 2020 uit de winkelrekken zijn verdwenen. Dit doen ze door burgers, industrie en overheid te informeren.  Zie www.2020pesticidevrij.nu


Eikenprocessierups

Kennisplatform Processierups

De overlast van de eikenprocessierups (EPR) wordt op veel verschillende manieren bestreden. Daarbij ontstaan vragen over de werkzaamheid, effectiviteit, (schadelijke) neveneffecten en gevaren van de verschillende instrumenten. Om te helpen het beste middel voor de beste situatie te kiezen, publiceert het Kennisplatform Processierups informatiebladen.

Ook is er een leidraad met actuele informatie over alle aspecten van de eikenprocessierups en de beheersing ervan, met als doel de overlast op een zo effectief en natuurvriendelijke manier te verminderen. Doelgroepen zijn de terreineigenaren, -beheerders en uitvoerende groenbedrijven.


Eikenprocessierups

Vlaamse Leidraad Beheer Eikenprocessierups 2022

Deze leidraad van de provincie Antwerpen beschrijft de problematiek omtrent de eikenprocessierups, geeft een overzicht van beheer- en monitoringsmethoden en een plan van aanpak voor kennisopbouw en -uitwisseling.