Invasieve hemelboom kan goed tegen droogte

De hemelboom is een exoot die in het verleden in veel parken en tuinen is aangeplant. Vanuit deze plekken verwildert Hemelboom via wortelopslag en zaden. De boom is heel concurrentiekrachtig, vanwege zijn grote wortelstelsel en hoge dichtheid. Bovendien is de hemelboom erg goed aangepast aan warme en droge omstandigheden. 

De boom staat op de Unielijst en mag daarmee niet meer gekweekt, verhandeld of vervoerd worden binnen de Europese unie. Volgens de Unielijst is bestrijding niet altijd noodzakelijk, zolang de soort zich niet verder verspreid. Bomen die geen vruchten en zaden vormen kunnen dus blijven staan, maar bij vruchtdragende bomen moeten maatregelen worden overwogen. Verwijdering van de boom is echter lastig. Zaailingen kunnen het beste met worstelstok en al worden uitgetrokken. Maar omzagen van vruchtvormende bomen is riskant, omdat uit de achterblijvende wortels weer honderden uitlopers kunnen verschijnen. Tips en tricks over het bestrijden van Hemelboom lees je in het risico assessment van Hemelboom.

Geef waarnemingen door via de app VERA en Waarneming.nl en draag zo bij aan een beter beeld van de verspreiding van exoten.