Advies: koop geen Polygonumstokken (Japanse Duizendknoop)

De Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) vormt de laatste jaren een steeds groter probleem in veel gemeenten. De plant is een ‘invasieve exoot’, die met zijn diepe en sterke wortelstelsel een bedreiging kan vormen voor funderingen van tunnels, gebouwen, wegen en vastgoed en voor de stabiliteit van dijken en oever. Bestrijding is moeilijk. Sommige gemeenten besluiten zelfs het omstreden middel glyfosaat in te zetten. Ondertussen zijn in sommige tuincentra en bij bloemisten delen van deze plant, de zogenaamde Polygonumstokken te koop. Deze stokken worden gebruikt in bloemstukken. CLM Onderzoek en Advies raadt aan om deze stokken niet langer te kopen.

Stop verkoop van Japanse duizenknoop en Polygonumstokken
Vanwege de problemen met de plant, mag deze ‘invasieve exoot’ officieel niet worden verkocht door tuincentra. Sommige tuincentra bieden de plant echter nog wel aan. Daarnaast worden stokken van de plant verkocht voor verwerking in bloemstukken, de zogenaamde Polygonumstokken. Fragmenten van de wortelstokken, van maar enkele grammen, en stengeldelen met een knoop kunnen weer uitgroeien tot een nieuwe plant. Dit maakt verspreiding via bijvoorbeeld GFT eenvoudig.

Advies:

  • Koop geen Japanse Duizendknoop of polygonumstokken.
  • Heeft u polygonumstokken in huis, gooi deze dan niet bij het GFT, maar bij het restafval.
  • Heeft u een Japanse duizendknoop in de tuin, graaf deze dan volledig uit en doe alle delen (inclusief wortelstokken en kleine resten) bij het restafval.

Met deze acties voorkomt u de verspreiding van de Japanse duizendknoop. Uiteindelijk draagt dit bij aan minder gebruik van chemische middelen en daardoor schoner water.
Meer informatie over de bestrijding: www.bestrijdingduizendknoop.nl

 

Polygonumstokken
Japanse duizendknoop