Overzicht van niet-chemische onkruidbestrijdingstechnieken voor particulieren

Tuintips van Velt over pesticidevrij tuinieren

Velt publiceert regelmatig nuttige filmpjes met tips over pesticidevrij tuinieren.


Ziekten en plagen in de tuin? De toolboxkaart helpt je op weg!

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) heeft deze kaart voor particulieren opgesteld om hulp te bieden bij ziekten en plagen in de tuin.


Onkruidvergaat.nl

Overzicht van niet-chemische onkruidbestrijdingstechnieken voor particulieren

Overzicht van niet-chemische onkruidbestrijdingstechnieken voor particulieren

Er zijn chemische bestrijdingsmiddelen die u kunnen helpen bij het onkruidvrij houden van de bestrating in uw tuin. Dit is ongewenst, want deze middelen kunnen terecht komen in ons water. Gelukkig zijn er niet-chemische technieken (apparatuur) te koop die u helpen om eenvoudig en snel het onkruid te verwijderen. De volgende staan in het overzicht beschreven: branders, heet water, stoom en mechanische onkruidborstels.


Overzicht van niet-chemische onkruidbestrijdingstechnieken voor particulieren

Velt-app Tuintalent (downloaden in Play en App store)

Leer ecologisch tuinieren met de Velt-app Tuintalent

Velen zijn het erover eens: pesticiden zijn schadelijk voor onze gezondheid en natuur. Bovendien zijn ze overbodig in een gezonde tuin. Maar hoe doe je dat dan: je terras, oprit of (moes)tuin op een natuurlijke manier onderhouden? Met de app Tuintalent leer je alles over ecologisch tuinieren. Zo maak ook jij van je terras, oprit of tuin een wonderlijk plekje. En dat helemaal met respect voor plant en dier.
Je download Tuintalent gratis voor je smartphone, zowel voor Android als iOs.


Webtool gifvrije (moes)tuin

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in samenwerking met VELT (de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) een webtool ontwikkeld: ‘mijn gifvrije tuin’ . Deze tool geeft tips om uw stadstuinen, grote tuinen, moestuinen, en speeltuinen zonder bestrijdingsmiddelen te onderhouden. Duidelijke foto’s, illustraties en korte teksten leggen bondig uit wat u in de praktijk kunt doen. Dit maakt het tot een waardevolle webtool voor iedere particulier.


Milieuvriendelijk(er) ziekten, plagen en schimmels bestrijden in uw tuin

Informatie uit de bestrijdingsgids van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Aan bod komen o.a. ziekten, plagen en schimmels:

  • bij fruit: aardbei, appel, bessen, braambes en framboos, druif, kers, peer, perzik, pruim, walnoot
  • in het gazon: bodeminsecten (emelt, engerling), schimmelziekten (roest, witziekte, rooddraad)
  • in de siertuin: bladvlekkenziekte, eikeprocessierups, spintmijt, vretende insecten (bladsnuitkever, lapsnuitkever, rupsen), witziekte, roest, verbruining (van coniferen), zuigende insecten (bladluis/ bladluizen, wolluis/ wolluizen, trips, witte vlieg)
  • bij kamerplanten: bladvlekkenziekte, spintmijt, zuigende insecten (bladluis, witte vlieg, trips, wolluis)
  • op rozen: aaltjes (/nematoden), roest, spintmijt, sterroetdauw, vretende insecten (bladroller, lapsnuitkever, rupsen), witziekte, zuigende insecten (bladluis, trips, wantsen, cicaden)
  • in de moestuin: aardappel (aaltjes, aardappelziekte, bladluis, coloradokever), asperge (aspergekever, aspergevlieg), andijvie (bladluis, schimmelziekten, grauwe schimmel, schimmelpluis), augurk/ komkommer/ courgette (bladluis, spintmijt, witziekte), boon (bonenvlieg, schimmelziekten/ roest/ bonenvlekkenziekte, spintmijt, zuigende insecten/ zwarte bonenluis, trips), erwten (valse meeldauw, vretende insecten/ bladrandkever/ erwtenpeulboorder, zuigende insecten/ trips/ erwtenbladluis), koolgewassen (koolgalmug, koolvlieg, vretende insecten/ koolrupsen van de kooluil en het koolwitje, witziekte, knolvoet/ plasmodiophora brassicae), prei (papiervlekkenziekte/ schimmelaantasting, preimot, preivlieg, roest), selderij (bladluis), sla (vretende insecten/ rupsen van het gamma-uiltje, witziekte, bladluis/ groen slaluis/ groene perzikluis), spinazie (valse meeldauw, bladluis), tomaat (echte meeldauw, spintmijt, witte vlieg), ui (maden van de uienvlieg, witziekte), veldsla (bladluis, witziekte), wortel (bladluis, witziekte, maden van de wortelvlieg)


Milieuvriendelijk(er) plaagbestrijding kamerplanten

Informatie van Milieu Centraal over ziekten op kamerplanten. Aan bod komen o.a. de plaaginsecten bladluis (/bladluizen), dopluis (/dopluizen), wolluis (/wolluizen), schildluis (/schildluizen), tripsen, witte vlieg, varenrouwmuggen, spintmijten.

Milieuvriendelijke tips tegen plagen in uw tuin

Andere pagina van Milieu Centraal, met algemene tips tegen plagen in de tuin, zoals de aanwezigheid van natuurlijke vijanden, plantkeuze, mollen en molshopen, omgang met gft-afval. Ook links naar enkele specifieke plagen (slakken, schimmel, vraatinsecten)

Slimme tips tegen plagen

Infographic van Milieu Centraal, met algemene tips over de nestplek, het lokaas en de natuurlijke vijanden van tien veelvoorkomende plagen.


Veelgestelde vragen over onkruid

Antwoord op veelgestelde vragen over onkruid op de Vlaamse website van Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren).


www.2020pesticidevrij.nu

Onderhoud u uw tuin zonder bestrijdingsmiddelen? Dan kunt u uw areaal (aantal m2) via deze website aanmelden, zodoende wordt het chemievrije areaal in Nederland en België groter. Ook staan er tips op de website om mossen&algen, ongewenste dieren, ziekte & andere plagen zo nodig chemievrij te verwijderen/bestrijden. De site streeft erna dat alle chemische bestrijdingsmiddelen in 2020 uit de winkelrekken zijn verdwenen. Dit doen ze door burgers, industrie en overheid te informeren.  Zie www.2020pesticidevrij.nu


Schoon Water Zeeland

Alternatieven voor gebruik ontwormingsmiddelen

Ontwormingsmiddelen komen via mest in de bodem of het water terecht. Dat kan negatief uitpakken voor de biodiversiteit. De folder beschrijft alternatieve maatregelen om het gebruik van ontwormingsmiddelen terug te dringen.


Kennisplatform Processierups

Kennisplatform processierups

Het Kennisplatform processierups is een samenwerkingsverband in oprichting in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Op de site worden veelgestelde vragen beantwoord en nieuwsberichten gedeeld. Het platform bevat ook een leidraad met allerhande informatie over het beheersen van de overlast van de eikenprocessierups.