Vastgoedbeheerder stelt Stichting aansprakelijk door nalatigheid bestrijden Japanse Duizendknoop

De Rechtbank Rotterdam heeft Stichting Havensteder opdracht gegeven actie te ondernemen tegen de verspreiding van de Japanse duizendknoop, zo bericht Stad+Groen. Deze plant, die schade aan eigendommen kan veroorzaken, moet uit de tuinen van de stichting worden verwijderd om verdere verspreiding te voorkomen. 

In tegenstelling daartoe werd in een zaak in 2021 tussen de gemeente Oldambt en een inwoner de vordering afgewezen omdat er geen directe schade op het perceel van de inwoner was aangetoond, en er was onvoldoende zekerheid dat de plant zich van het perceel van de gemeente naar dat van de eisende inwoner zou verspreiden. Bovendien was er een discussie over de effectiviteit van bestrijdingsmethoden: er is immers niet één waterdichte methode om de duizendknoop te bestrijden.

De verschillende uitspraken illustreren de juridische uitdagingen rondom invasieve soorten. Ze laten ook zien dat er ruimte is voor interpretatie binnen het juridische kader, waarbij de feitelijke omstandigheden en het bewijs van schade of risico op schade doorslaggevend zijn.