Elektriciteit en afdekking tegen Aziatische duizendknoop

Verhitting, bevriezing, inzet van schapen; er zijn allerlei methoden in ontwikkeling in de strijd tegen de Aziatisch duizendknoop. Nieuwe ontwikkelingen op dat gebied zijn:

De elektrocuteermachine XPower XPA van Weed Free Service vernietigt invasieve exoten en inheemse woekeraars volledig. De XPower XPA is aan de onderkant uitgerust met metalen plaatjes waardoorheen een krachtige stroom gaat. De plaatjes bevinden zich op een zodanige hoogte boven het te behandelen oppervlak, dat alleen de boven de rest uitstekende duizendknopen, berenklauwen et cetera, worden geraakt. ‘De overige planten hebben er dus niet onder te lijden’, zo verklaart Harry Kloosterman van Weed Free Service aan Stad+Groen. ‘De exemplaren die nog niet met hun top boven het maaiveld uitsteken, worden in een volgende ronde gepakt. Met drie rondes in een jaar is de populatie vrijwel geëlimineerd. Dan is 98 procent weg. In volgende jaren zal er dan hooguit nog af en toe een de kop opsteken, die je dan gemakkelijk lokaal kunt bestrijden.’ 

De Japanse duizendknoop bezwijkt onder de speciale Plantex Platinium doeken van distributeur KING Rootbarrier. Dat blijkt uit eigen bermonderzoek van het bedrijf in Zeewolde. KING Rootbarrier knipte onlangs de doeken open die het vijf jaar geleden had neergelegd aan de Groenewoudseweg en was enthousiast over de resultaten: er waren enkel nog dode wortels van de plant waar te nemen en het bodemleven was nog volledig in tact. Het doek is ontwikkeld voor ondiepe toepassingen met een essentiële afdekking van ten minste 25 cm. Door een gebied af te graven en af te dekken met het onkruiddoek krijgt de Japanse duizendknoop geen kans om zich verder de ontwikkelen.