Coronacrisis nauwelijks invloed op indeling tuin

Afgelopen coronajaar was een recordjaar voor de tuinbranche: tuineigenaren sloegen massaal aan het tuinieren. Uit consumentenonderzoek van GfK blijkt dat men voor 20 procent meer inkopen deed voor de tuin dan in 2019. Zes studenten van Wageningen University & Research hebben in opdracht van Stichting Steenbreek onderzocht of de coronacrisis ook invloed heeft gehad op de manier waarop particuliere tuinen zijn ingericht. Dat bleek nauwelijks het geval, zo is terug te lezen in het rapport ‘Beweegredenen voor particuliere tuininrichting en de invloed van COVID-19: een explorerend onderzoek’.

Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste redenen voor een versteende tuin de praktische functionaliteit, sfeer, de beschikbare ruimte en de onderhoudsvriendelijkheid te zijn. Voor groene tuinen worden vaak genoemd sfeer, biodiversiteit en plezier. Hoewel de literatuur duidt op een trend richting versteende tuinen, blijkt uit dit onderzoek dat het bewustzijn rondom groen aan het toenemen is.

De indeling van een tuin is een belangrijke factor in de preventie van onkruidbestrijding (rapport CLM Onderzoek en Advies). Door vooraf goed na te denken over de inrichting van de tuin (bijvoorbeeld over de plaatsing en omvang van een verharding), kan veel werk voorkomen worden.

Bloementuin