Aziatische lieveheersbeestjes in Vlaanderen

Aziatische lieveheersbeestjes werden circa 30 jaar geleden naar Europa werd gehaald als biologisch bestrijder van bladluizen in kassen. De afgelopen dagen en weken worden in Vlaanderen veel zwermen Aziatische lieveheersbeestjes gezien, zo meldt Vilt

De eerste keer dat het Aziatische lieveheersbeestje in de Vlaamse natuur werd aangetroffen was in 2001 in Gent. Inmiddels zijn ze zo talrijk geworden dat ze zich definitief hebben gevestigd. De import is al lang gestopt en ze mogen ook niet meer ingezet worden als natuurlijke bestrijder. De lieveheersbeestjes die nu nog worden ingezet als natuurlijke bestrijder in kassen, zijn inheems.

De Aziatische lieveheersbeestje hebben hier weinig natuurlijke vijanden. Bovendien eten ze ook de larven van sommige inheemse soorten op. Mede daardoor vormen ze een bedreiging voor verschillende inheemse lieveheersbeestjes. Ze zijn echter zo talrijk geworden dat ze ook niet meer zullen verdwijnen. Ook in Nederland komt de soort veel voor. Eerder onderzocht de WUR de verspreiding van het uitheemse insect.