Velt-app Tuintalent (downloaden in Play en App store)

Leer ecologisch tuinieren met de Velt-app Tuintalent

Velen zijn het erover eens: pesticiden zijn schadelijk voor onze gezondheid en natuur. Bovendien zijn ze overbodig in een gezonde tuin. Maar hoe doe je dat dan: je terras, oprit of (moes)tuin op een natuurlijke manier onderhouden? Met de app Tuintalent leer je alles over ecologisch tuinieren. Zo maak ook jij van je terras, oprit of tuin een wonderlijk plekje. En dat helemaal met respect voor plant en dier.

Je download Tuintalent gratis voor je smartphone, zowel voor Android als iOs.


Gewildgroei

Gewildgroei staat voor gewenste spontane vegetatie; hét stadsgroen van de toekomt. Er worden enorme bedragen besteed aan het verdelgen van spontane vegetatie en tegelijkertijd aan het in stand houden van aangeplant groen. Gewildgroei is een beweging. Aanhangers zien ‘onkruid’ niet als een probleem, maar als partner.


Bescherm je drinkwater

Algemene tips voor schoner drinkwater, op initiatief van de provincies Utrecht en Gelderland en drinkwaterbedrijven Oasen en Vitens.


Preventie en (alternatieve) bestrijding van onkruid

Informatie uit de zeer complete bestrijdingsgids van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Aan bod komen o.a. de verschillende plaatsen en ondergronden waar onkruid zich nestelt:

 • tussen bomen en struiken
 • in de border
 • op braakliggende grond
 • op het gazon
 • in de vijver
 • in de moestuin
 • op oprit, stoep en terras
 • op open en gesloten verhardingen

Soorten onkruid die worden behandeld zijn o.a.kruipende boterbloem, heermoes, haagwinde, brandnetel, akkerwinde, distel, zevenblad, groene aanslag, mos, grassen/ kweekgras, mos, tweezaadlobbigen, witte klaver, weegbree, algen, waterplanten, waternavel.

Veel aandacht is er ook voor preventieve maatregelen en alternatieve maatregelen, zoals bodembedekkende planten en struiken, kruiden, mulching, karton, worteldoek, aanleg van een vals zaaibed, wieden, harken, schoffelen, maaien en maatregelen bij nieuwe aanleg etc.


Milieuvriendelijk(er) onkruid verwijderen uit uw tuin

Onkruidbestrijdingsadvies van Milieucentraal. Gaat o.a. in op:

 • tips ter preventie, zoals goede plantkeuze, schoon zand, worteldoek, bodembedekking met cacaodoppen, boomschors of bodembedekkende plantjes
 • methoden om zonder gif te bestrijden, zoals wortelsteken of wortels uitgraven, krabben, heet water, schoffelen
 • groene aanslag, algen, mos.

Veelgestelde vragen over onkruid

Antwoord op veelgestelde vragen over onkruid op de Vlaamse website van Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren).


www.2020pesticidevrij.nu

Onderhoud u uw tuin zonder bestrijdingsmiddelen? Dan kunt u uw areaal (aantal m2) via deze website aanmelden, zodoende wordt het chemievrije areaal in Nederland en België groter. Ook staan er tips op de website om mossen&algen, ongewenste dieren, ziekte & andere plagen zo nodig chemievrij te verwijderen/bestrijden. De site streeft erna dat alle chemische bestrijdingsmiddelen in 2020 uit de winkelrekken zijn verdwenen. Dit doen ze door burgers, industrie en overheid te informeren.  Zie www.2020pesticidevrij.nu