Heeft u een vraag over het onkruidvrij houden van tuin, sportveld of stoep?

Kijk dan op de Vraag en Antwoord pagina van Onkruidvergaat.nl

Hoe kan de Japanse duizendknoop zonder chemie worden bestreden? En hoe weet je welk gewasbeschermingsmiddel is toegelaten voor welke gebruiker? Zomaar een greep uit de vragen die beantwoord worden op de nieuwe Vraag en Antwoord-pagina van het portal Onkruidvergaat.nl. Deze vragen zijn de afgelopen jaren ingediend en zijn nu gebundeld, zodat groenbeheerder en tuinbezitter er hun voordeel mee kunnen doen. En staat je vraag er niet bij? Dan kan je deze ook gemakkelijk zelf indienen op het portal. 

Wetgeving

Sinds 2016 geldt een verbod voor het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen, en sinds 2017 ook voor overige terreinen buiten de land- en tuinbouw. Er is een aantal uitzonderingen op het verbod, voor specifieke terreinen (bijv. sport, recreatie en spoorwegen) en specifieke soorten (bijv. duizendknoop). De Vraag en Antwoord pagina biedt helderheid over de wetgeving en over wie tot welke doelgroep (professional of particulier) wordt gerekend.

Voorbeeld van vraag & antwoord

Chemievrije alternatieven

Er zijn een heleboel manieren om zonder chemie verhardingen en groen onkruidvrij te houden. Dat begint al bij preventie: hoe is de tuin of openbare ruimte ingericht? Staat elke plant op de voor deze plant optimale plek? Als er dan toch onkruid tevoorschijn komt, dan zijn er mechanische of thermische methoden om van de ongewenste planten af te komen. De Vraag en Antwoord pagina vat kort samen welke mogelijkheden er voor onkruid- en plaagbestrijding zijn.

Onkruidvergaat.nl

Via het portal OnkruidVergaat.nl blijf je op de hoogte van technische innovaties, de actuele wetgeving, tuintips en nog veel meer. Het portal deelt nieuwsberichten en heeft voor elke doelgroep een overzicht met factsheets, handleidingen en rapporten van verschillende kennisinstituten. Meld je aan voor onze digitale ‘Onkruidwijzer’ en ontvang drie tot vijf keer per jaar een overzicht van de actualiteiten in je mailbox.