Afghaanse en ‘Finse’ duizendknoop: nog meer probleemduizendknopen?

De Japanse, Sachalinse en Basterdduizendknoop hebben afgelopen decennia naam gemaakt als zeer vervelende, lastig te bestrijden invasieve exoten. Twee andere duizendknopen hebben hun intrede gemaakt: de Afghaanse duizendknoop en zijn lookalike de ‘Finse duizendknoop’.

In 2022 is de Afghaanse duizendknoop toegevoegd aan de Unielijst: een Europese zwarte lijst met invasieve exoten die (potentieel) schadelijk zijn. De Afghaanse duizendknoop is makkelijk te onderscheiden van de andere Aziatische duizendknopen door de langwerpige, lancetvormige tot langwerpig eironde bladeren; de bladen van de andere Aziatische duizendknopen zijn veel breder.

De ‘Finse duizendknoop’ bloeit veel vroeger dan de Afghaanse duizendknoop (juni-augustus versus september-oktober), heeft altijd witte tot roomwitte bloemen (bij de Afghaanse rood) en een groene bloeiwijze-as (bij de Afghaanse rood). In Nederland zijn nog weinig verwilderingen van ‘Finse duizendknoop’ bekend, maar in Fennoscandinavië worden al meer waarnemingen gedaan en met name in Finland is deze plant al volledig ingeburgerd. Voor FLORON en de NVWA een reden om ook deze soort in de gaten te houden.

Afghaanse duizendknoop. Bron: Ruud Beringen
Afghaanse duizendknoop. Bron: Ruud Beringen