Antivlooienmiddelen komen via hond in het milieu

Hondeneigenaren beschermen hun dieren tegen vlooien en teken met vlooienbanden, druppels of tabletten. Deze diergeneesmiddelen bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, zoals imidacloprid en fipronil (stoffen die inmiddels in de landbouw verboden zijn). Onderzoekers van de WUR hebben ontdekt dat deze stoffen via honden in de directe omgeving terechtkomen en een risico vormen voor het milieu, zo beschrijven zij op NatureToday. Uit de tests blijkt dat honden de stoffen overbrengen door te zwemmen, te plassen of via weggegooide haren. Belangrijke maatregelen zijn dus om de hond niet te laten zwemmen kort na toediening van antivlooienmiddelen, en om uitgekamde hondenharen rechtstreeks in de restcontainer te gooien.

Het wetenschappelijke artikel Pet dogs transfer veterinary medicines to the environment is gepubliceerd in Science of the Total Environment.

 Dit onderwerp komt ook aan bod in de eerste aflevering van een nieuw seizoen ‘Red de Lente’, over het consumentengebruik van bestrijdingsmiddelen.