De voordelen van sedum

n470-sedumberm_ProvincieZuid-Holland
Sedumberm van de N470 – Provincie Zuid-Holland

De aanplant van sedum (vetplantjes) heeft vele voordelen. De planten kunnen goed tegen droogte en nemen CO2 en fijnstof op. Vetplanten hebben weinig onderhoud nodig en worden dan ook veel gebruikt bij de aanleg van groene daken. In die hoedanigheid bufferen ze regenwater, bieden ze een rustplaats voor vogels en insecten en zorgen ze voor warmte- en geluidsisolatie.

Niet alleen particulieren benutten de voordelen van vetplanten; in de middenberm van de N470 tussen Pijnacker en Zoetermeer is 6500 m2 aan sedumplanten aangelegd. De vetplantjes worden niet hoog. Dit betekent dat de berm niet gemaaid hoeft te worden; zo wordt CO2-uitstoot beperkt en worden wegafsluitingen voorkomen. Het is voor het eerst dat de Provincie Zuid-Holland op zo’n grote schaal een sedumberm aanlegt.

De bijzondere middenberm is onderdeel van de zogenaamde ‘Honey Highway’. In totaal is langs de N470 een oppervlak van 14.000m2 ingezaaid met een mix van wilde bloemen. Deze zorgen voor meer voedsel voor bijen, hommels en vlinders. Naast de bloemenrand ligt een strook met olivijn (een mineraalsoort die CO2 opneemt), om te voorkomen dat de bloemen over de weg heen groeien.